Nieuws, Cultuur, België, Balkan, Brussel, Balkan Trafik, Balkan Trafik 2012 -

Balkan Trafik: een kruisbestuiving

De zesde editie van Balkan Trafik staat in de steigers. Het ziet er veelbelovend uit. Geen grote namen zoals Goran Bregovic deze keer, maar wel een resem schitterende bands uit de Balkan. Het wordt een ontdekkingstocht.

maandag 9 april 2012 18:04
Spread the love

Tijdens de vorige editie konden we genieten van de rijke Balkan muziek in het gezellige Le Rembetiko Kafe en in Kabaret Manouche. Gezien het succes komt er een uitbreiding met Sevdah Kafana waar Bosnische muziek in de kijker wordt gezet. Een aanrader want in de Balkan zijn de Bosniërs befaamd voor hun muzikale talenten.

Op vrijdag 13/04 wacht u al een stevige dosis muziek. Ensemble Dropulli Gjirokastërbrengt het beste van traditionele muziek uit het zuiden van Albanië. We kijken uit naar de gast die ze meebrengen naar Brussel, Josif Shukallari, de meester van de Albanese klarinet. Vervolgens staat Zongora op het podium, een Brusselse band die onlangs nog een sterk album heeft uitgebracht. Ze zijn de ideale band om de mensen in de stemming te brengen voor wat diezelfde avond op de agenda staat.

Eerst krijgen we Band of Gypsies met Taraf de Haïdouks en Koçani Orkestar. Hun vorige optreden in de AB zorgde voor een waar vuurwerk. En er is meer, want de Amsterdam Klezmer Band, een vaste waarde met meer dan 1000 live optredens op hun conto, staat eindelijk op het podium van Balkan Trafik. Voor wie het langer volhoudt, is er een mooie verrassing. Om 2u ’s nachts speelt Dejan Lazarevic Orkestar, de winnaar van het befaamde Guca festival.

Zaterdag 14/04 begint wat vroeger en rustiger. Xheladin Zeqiristaat in Macedonië en omliggende landen bekend als één van de beste zang- en dansgezelschappen. Al 65 jaar treden ze op overal in de wereld. Nadien volgt Choir Hazreti Hamza uit Bosnië, een 15-koppig koor dat een rijk repertoire aan liedjes brengt, gaande van religieuze liederen tot sevdah. Vervolgens wordt het tempo een beetje opgevoerd met één van de betere bands van het moment in België, Orchestre International du Vetex. Albanië is sterk vertegenwoordigd in deze editie met nog een tweede naam: de Koprulu of Berat, met traditionele en Roma-muziek om van te smullen.

Nog op de agenda zaterdagavond en wellicht één van de hoogtepunten van deze editie, is het Balkan Trafik Clarinet Projectmet o.a Ivo Papasov, Josif Shukallari, ‘King’ Ferus Mustafov en de Hongaarse cimbalomvirtuoos Kálmán Balogh. In België onbekend, maar in Kosova, Albanië razend populair, is Jericho, één van de beste underground bands op dit moment. Een absolute aanrader.

Behalve de top muzikale selectie is er ook film. Zondag 15/04 is het Balkan Cinema dag. Tijdens deze editie heeft de organisatie gekozen voor een strak maar hoog kwalitatief programma met onder andere films van Mila Turajlic en Emir Kusturica.

Verder zijn er talrijke interessante workshops, expo’s en andere ontmoetingsmomenten waar u meer te weten kan komen over de diversiteit in de Balkan. En dat in hartje Europa, Brussel, in het mooie Paleis voor Schone Kunsten.

Het wordt een editie van kruisbestuiving waar uitbundige blazers en toeters samensmelten met melancholische zangen en dansen.

Bleri Lleshi is filosoof en politicoloog
http://blerilleshi.wordpress.com/
http://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

 Meer informatie:
www.balkantrafik.com
www.bozar.be/balkantrafik

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!