Verslag, Nieuws, België -

Update: Brandweer spuit Wetstraat 16 onder

Vanuit alle provincies trokken brandweerlui vrijdagmorgen naar de Wetstraat. Al snel doorbraken ze het cordon van de politie zodat ze vlak voor de Wetstraat 16 konden komen. De brandweerlui willen net als de politie de mogelijkheid om op 58 met vervroegd pensioen te gaan. "Dit is een fysiek en mentaal zwaar beroep met grote veiligheidsrisico's", zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten.

vrijdag 10 februari 2012 12:07
Spread the love

De politie had de Wetstraat afgesloten met een rij friese ruiters. Die bleken niet bestand tegen het beukwerk van de betogende brandweerlui. Na wat duwen en trekken moest de politie wijken zodat honderden brandweerlieden plots tot vlak voor de Wetstraat 16 konden komen.

Dat gebouw – waar op dat moment de ministerraad vergaderde – werd samen met de rij politieagenten ervoor natgespoten. De brandweerlieden voeren al een hele tijd actie voor een eindeloopbaanregeling. Nu kunnen brandweerlui op 60 met vervroegd pensioen. Maar door lokale afspraken kan dat in veel korpsen ook al vanaf 58. De vakbonden willen dat 58 de algemene regel wordt.

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne wil vervroegd pensioen voor ambtenaren net verhogen tot 62 en wil zo weinig mogelijk uitzonderingen toestaan. Ook MR-vicepremier Didier Reynders liet al weten dat hij geen voorstander is van een verlaging tot 58 voor de brandweer.

De vakbonden zaten al vanaf 9 uur te wachten op een onderhoud. Net omdat Di Rupo en zijn ministers hen meer dan een uur lieten wachten, raakte het geduld van de betogende brandweermannen buiten op.

Uiteindelijk werden de vakbonden gevraagd zich te begeven naar het kabinet van Binnenlandse Zaken waar ze een onderhoud zouden krijgen met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne.

“Wij verwachten van hen een concreet voorstel voor vervroegd pensioen op 58. Als we dat niet krijgen, gaan we onze mensen informeren en dan zien we wel wat we verder gaan doen”, klonk het dreigend bij Mil Luyten van ACOD.

“We willen ook voor de brandweerlui een degelijke eindeloopbaanregeling. Dit is een fysiek en mentaal zwaar beroep met grote veiligheidsrisico’s”, zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten.

De twee ministers deden de vakbonden een voorstel, maar dat werd door de vakbonden niet positief onthaald. Zo wil de regering oudere brandweerlieden een lichtere job geven. “Ja, dat systeem bestaat in Mechelen. Daar heeft men een oplossing voor een paar personen op 100 gevonden. Maar dat kan onmogelijk veralgemeend worden”, aldus Mil Luyten (ACOD).

De vakbonden herhaalden hun eis om de mogelijkheid om op 58 met vervroegd pensioen te gaan te veralgemenen. Maandag beraden ze zich over nieuwe acties. Ze hopen dat er tegen dan een antwoord is van de regering.

take down
the paywall
steun ons nu!