Thomas Van Looveren, alias J Thomas (foto: Sander Carollo)
Nieuws, Samenleving, Cultuur, België, Antwerpen, Stampmedia, Hiphop, Urban, Thomas Van Looveren -

J Thomas rapt over zijn jeugd in instellingen

Thomas Van Looveren (20), alias J Thomas, werkt aan zijn album ‘Vol overgave’. De rapper zat in zijn jeugd in verschillende instellingen en rapt daarover op zijn nieuwe album. Hij wil de zogenaamde ‘crapuuljeugd’ uitzicht geven op een betere toekomst en jongeren in zichzelf doen geloven.

maandag 6 februari 2012 16:25
Spread the love

Hij hoopt dat zijn cd in december helemaal klaar is. “Het zijn twintig nummers en ze zijn allemaal al geschreven”, zegt Van Looveren. Van zijn vierde tot zijn achttiende levensjaar zat hij in jeugdinstellingen. “De jeugd wordt vaak slecht behandeld. Jongeren in het algemeen worden ook vaak onderschat, maar ik vind dat je moet blijven geloven in jezelf.”

Instelling

Van Looveren zat in verschillende instellingen door heel België. “Zelfs bijna in de jeugdgevangenis in Mol. Ik weet wat jongeren er meemaken. In mijn muziek komt dat allemaal tot uiting, het is een brede muziekstijl voor alle jongeren en het geeft je een andere kijk op het leven. Mede door mijn muziek ben ik uit de instelling geraakt. In mijn teksten schrijf ik wat me dwars zit en door evenementen te organiseren en ermee bezig te zijn trok ik positieve aandacht naar me toe, dat bracht me op het juiste pad.”

“Vroeger legde ik me snel bij de zaken neer. Maar als ik niet meer mijn best zou doen, was die muziek ook weggevallen. Dan zou ik helemaal niets meer hebben om mezelf in te uiten. Ik kan niet uitwissen wat er is gebeurd in het verleden, maar ik kan wel een manier vinden om het een plaats te geven.”

Hiphop als poëzie

Van Looveren ziet zichzelf als een dichter. “Hiphop is een manier van uiten: gedichten schrijven die je doen nadenken en uitzicht geven op een betere toekomst, dat doe ik het liefst. De beste nummers schrijf ik uit mezelf. Als je naar anderen kijkt, ga je hen sneller imiteren en dat is te gemakkelijk.”

Rappers moeten ondernemen

Van Looveren komt uit Breda, maar hij woont al lang in België. “Belgen zijn niet ondernemend ingesteld, Nederlanders wel. Als ik wil, dan ga ik ervoor. Als iedereen dat doet, is er geen gezeur dat er te weinig platformen zijn. Die zijn er wel degelijk, maar die kunnen enkel groeien als genoeg artiesten samen iets opbouwen. Dat is een troef van Eigen Makelij: die artiesten hebben iemand achter hen staan die onderneemt en in hen gelooft.”

Toch gebruikt Van Looveren geen platform. “Mijn nummers op de radio, mijn optredens, … dat heb ik vaak zelf afgedwongen: contacten gelegd, mails verstuurd, naar de andere kant van België gereden … Ik heb er veel voor over.”

Meer steun, minder jaloezie

“Rappers moeten elkaar meer steunen en minder afbreken. Misschien is hiphop daarom zo klein in België. In rockmuziek is het heel normaal dat artiesten elkaar helpen.” Toch vermindert volgens hem de kritiek op hiphop. “Stilaan vinden artiesten de betere platformen om mee naar buiten te treden: kijk naar Safi & Spreej bij Eigen Makelij, die zijn supergoed bezig.”

De snelste rapper van België

De snelste rapper van België, zo wordt Van Looveren ook nog eens genoemd. “Ik gebruik een geheime techniek. Ik speel het zeker uit, je moet al je talenten gebruiken, maar ik vind mezelf een bredere artiest. Met mijn teksten ga ik veel verder.”

Pistice

Van Looveren nam ook het nummer ‘You don’t know‘ met Pistice op. “Ik ken hem al van voordat hij meedeed aan tv-programma’s als My name is Michael en The Voice van Vlaanderen. Het nummer namen we daarvoor al op. We leren veel bij van elkaar, iedereen beïnvloedt elkaar.”

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!