Verslag, Nieuws, België, Algemene staking -

“Staking is een succes”

Vlak voor het begin van de Europese top trokken de Belgische vakbondsleiders naar het Schumanplein. Ze lanceerden er symbolisch een eigen eurobond, een noodzakelijk instrument om de eurocrisis te lijf te gaan, aldus de vakbonden. Volgens de voorzitters van ACV, ABVV en ACLVB is de staking een succes.

maandag 30 januari 2012 14:57
Spread the love

Op het Schumanplein werden ACV-voorzitter Marc Leemans, ABVV-voorzitter Rudy De leeuw en ACLVB-voorzitter Jan Vercamst overrompeld door de internationale pers die daar stond te wachten op het begin van de speciale Europese top. Tot tien keer toe mochten ze hun boodschap herhalen in verschillende talen.

Werkgeversorganisatie Voka vertelt aan iedereen die het horen wil dat de staking geen succes is. Onzin, reageren de vakbonden. “Voka richt zich op de kleine ondernemingen. We weten dat mensen daar vaak aarzelen om te staken uit angst voor de reactie van de werkgever. Maar in de bedrijven en sectoren waar we de macht van het getal kunnen laten spreken, is de staking heel goed voelbaar. Ik heb vanochtend een groot aantal bedrijven bezocht en heel veel mensen gezien die heel vastberaden zijn”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

Hebben de vakbonden het verzet tegen de staking niet onderschat? “Het probleem is dat de ongeruste stem veel te weinig in de media komt. Door te staken zal dat vandaag hopelijk wel lukken. De media hebben de afgelopen weken te veel gezocht naar mogelijke tegenstellingen zonder het over de grond van de zaak te hebben”, aldus Leemans.

Ratingbureau’s

“De stem van verontruste werknemers wordt ook door de regering en de werkgevers niet gehoord. Als een ratingbureau één plusje schrapt, staan de telefoons roodgloeiend. Wij kunnen er alleen maar van dromen dat er zo naar ons geluisterd wordt”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

De vakbonden hopen dat de staking hun positie aan de onderhandelingstafel versterkt. “Oplossingen vind je niet aan een stakerspost maar aan de onderhandelingstafel. Maar we hadden wel deze staking nodig om druk te zetten op de regering en de werkgevers. Als de regering nu de handschoen niet opneemt, staan wij niet in voor de gevolgen”, zegt Marc Leemans.

In een eerste fase hoopt Leemans de ‘contractbreuken’ in het regeerakkoord weg te werken. “Nu worden mensen die met brugpensioen zijn of die tijdkrediet opnemen, gestraft voor keuzes die ze in het verleden maakten. Dat kan niet. Daarna willen we ook een oplossing zoeken voor onder meer mensen met zware beroepen”, zegt Marc Leemans.

Toen de vakbonden enkele weken waarschuwden voor een indexsprong heette het nog dat ze vochten tegen spoken. De afgelopen dagen lieten zowel CD&V-voorzitter Wouter Beke als vice-premier Steven Vanackere een ballonnetje op over een indexsprong. “Blijkbaar was het dus geen spook. Door onze druk zal die indexsprong er niet komen. Ik denk dat partijen als PS en SP.A daar nu wel duidelijk over waren”, zegt ACLVB-voorzitter Jan Vercamst.

“Bij een indexsprong zijn het opnieuw de werknemers en uitkeringsgerechtigden die de last op hun schouders krijgen. Vergeet ook niet dat je een indexsprong je hele carrière meedraagt”, zegt Marc Leemans.

De vakbonden vragen dat de regering andere schouders opzoekt. Rudy De Leeuw: “De grote bedrijven dragen amper belastingen. De vermogens dragen niet bij. Er moet een duidelijk signaal van de premier komen dat hij het bij de begrotingscontrole anders gaat aanpakken.”

Voor de Europese leiders hadden de Belgische vakbondsleiders ook een boodschap. “Er is geen groei mogelijk als je alle zuurstof uit de economie zuigt. Er moet meer solidariteit komen tussen de lidstaten. De euro-obligaties zijn een goede oplossing.”

take down
the paywall
steun ons nu!