Foto: John Moussiaux

Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Armoede, Antwerpen, Lokaal, Discriminatie, Werkloosheid, Antwerpen-Noord, Antwerpen, Patrick Janssens, Annemie Turtelboom, Seefhoek, Drugsdealers, Projectontwikkelaars, Verloederde stadsbuurten -

Is de Seefhoek niet van A(ntwerpen)?

ANTWERPEN - Het is onaanvaardbaar dat drugsdealers een cafébaas met de dood bedreigen, aldus Ikrame Kastit. Ze schreef daarom een open brief aan burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en minister van justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

dinsdag 24 januari 2012 17:50
Spread the love

Geachte mevrouw de minister,
Geachte heer burgemeester,

Ik schrok enorm toen ik zaterdag in de krant las dat er drugsdealers binnengevallen waren in Café Palace in de Korte Zavelstraat. Ze smeten er met borden, glazen en de kassa en ze bedreigden de eigenaar. Bovendien zeiden ze dat ze hem konden laten afmaken voor 1000 euro.

Nu, ik was de dag ervoor net daar iets gaan drinken met enkelen, om de situatie te bespreken waar de buurt momenteel mee te maken heeft. Dit is een man die zijn nek uitsteekt, die het opneemt voor de buurt en voor de andere handelaars in de wijk. Na alles wat er de laatste tijd gebeurd is, vormen de bedreigingen aan het adres van deze man de druppel die bij mij de emmer doet overlopen. Daarom schrijf ik deze open brief. Meneer Janssens, mevrouw Turtelboom, dit is onaanvaardbaar.

Café Palace is het café waar u een tijdje geleden het buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z) van de zone 2060 officieel inhuldigde. Weet u dat nog meneer de burgemeester? Er was heel veel pers aanwezig om dit voor te stellen. Nu de pers niet meer aanwezig is, wou ik u vragen waarom u zo onzichtbaar bent gebleven?

Waarom hebt u nog niets van u laten horen? U moet toch te weten zijn gekomen dat de drugsdealers terug actief zijn in de buurt; ze dealen opnieuw en plein public in onze straten. Zelfs de drugsdealers die in de zomer zijn opgepakt, na de rel tussen 200 winkelaars en de drugsdealers in de Korte Zavelstraat/Handelstraat, lopen ongegeneerd terug op straat te dealen.

Een burgemeester hoort er toch vooral te zijn voor de inwoners die hem op dat moment nodig hebben, nietwaar. Waarom zien we u dan zo weinig? Is de Seefhoek ook van A?

De handelaars en buurtbewoners voelen zich aan hun lot overgelaten, totaal vergeten door de politiek. Of is dit een bewuste zet? Sommige handelaars denken zelfs dat u ze vrij spel geeft, zodanig dat ze uit andere buurten wegblijven. Laten we eerlijk zijn, als dit zou gebeuren op de Meir of in de hippe Huidervetterstraat, dan zou er veel sneller reactie komen. Maar nu blijft het oorverdovend stil.

Zijn de inwoners van deze buurt niet het juiste publiek voor het stadsbestuur of niet van de juiste sociale klasse? Wat is de reden dat er met twee maten en gewichten gereageerd wordt in onze stad, meneer de burgemeester? Tijdens de campagne, voorafgaand aan de verkiezingen, zie ik wel alle affiches hangen in de etalages van de handelaars in deze wijk, want zo gastvrij zijn ze wel.

Waar zitten jullie nu, beste politici? Waarom is het momenteel zo moeilijk om de weg te vinden naar onze buurt? Waarom horen we momenteel zo weinig omtrent een toekomstvisie voor deze buurt en zijn inwoners?

Ik vraag aan jullie, zowel op de korte als op de lange termijn, maatregelen. Op korte termijn kunnen de drugsdealers zo snel mogelijk van de straat gehaald worden. In tegenstelling tot wat bijvoorbeeld recente Brusselse rondzendbrieven aangaven, moeten dealers meteen worden opgepakt; ze moeten dan verhoord en voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

Justitie moet een prioriteit maken van het vervolgen van deze daders. U begrijpt toch dat dit het gevoel van straffeloosheid vergroot. Kunt u misschien ook een oplossing vinden om illegale criminelen te vatten? Wanneer een drugsdealer, die geen verblijfsvergunning heeft, opgepakt wordt na het bedreigen van een handelaar, dan loopt die een paar uur later zomaar terug vrij met een papier, waarop gevraagd wordt meteen het land te verlaten. Verder kijkt er niemand meer naar om. Dit is niet de manier om de Seefhoek vooruit te helpen.

Ik had ook een langetermijnvisie willen zien rond drugsbeleid. Ik merk dat daar totaal geen visie rond is. Met alleen politie op straat lossen we helaas het probleem van de grote vraag naar drugs niet op. Ook buurten ‘met de grove borstel opknappen’, zoals op het De Coninckplein gebeurde, is niet genoeg, want het probleem verplaatst zich alleen maar. Structurele oplossingen zijn noodzakelijk, oplossingen die langer meegaan dan één legislatuur en die verder dragen dan die paar straten waar projectontwikkelaars graag zouden investeren.

Dit is een buurt waar bewoners te kampen hebben met discriminatie, armoede en werkloosheid. Maar ondanks dat vinden ze  toch een manier om het één van de gezelligste buurten van de stad te maken. In samenwerking met Unizo-Antwerpen proberen de handelaars mensen uit andere wijken aan te trekken. Het is een buurt waar samenhorigheid aanwezig is, waar bewoners samen voor hun buurt vechten, waar warmte aanwezig is.

Het is de buurt waar ik gespeeld heb, waar ik naar school ben geweest en waar ik gewinkeld heb. Uit het diepste van mijn hart vraag ik jullie: vergeet deze buurt niet. Laat deze mensen niet in de steek. Zorg er alstublieft voor dat het een mooie buurt blijft, zodat onze kinderen er dezelfde mooie tijd kunnen hebben als wij toen. Zorg ervoor dat de mensen uit de hele samenleving er met plezier voor kiezen om in Antwerpen-Noord te komen wonen.

Ikrame Kastit

Ikrame Kastit is actief bij Groen Antwerpen.

take down
the paywall
steun ons nu!