BP stopt met zonne-energie
Nieuws, Economie, Milieu -

BP stopt met zonne-energie

Oliemaatschappij BP doekt na veertig jaar haar afdeling voor zonne-energie op. De beslissing is opmerkelijk nu concurrenten volop investeren in de technologie.

woensdag 21 december 2011 12:42
Spread the love

BP stapt naar eigen zeggen uit de technologie omdat die niet langer winstgevend is. “De aanhoudende internationale economische uitdagingen hebben de zonnesector ernstig getroffen, waardoor het moeilijk is om op lange termijn winst te maken”, zegt afdelingshoofd Mike Petrucci in een interne mail.

BP had de productie van zonnepanelen begin 2009 al stopgezet, en investeerde sindsdien steeds minder in de afdeling. De maatschappij wil nu ook haar aandeel in zonneprojecten in onder meer Italië, Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten van de hand doen.

Opmerkelijk

De beslissing is opmerkelijk, omdat zonne-energie wereldwijd aan een opmars bezig is en investeerders massaal inzetten op de technologie. Concurrent Total kocht enkele maanden geleden nog een aandeel van 60 procent in SunPower, een Amerikaanse leverancier van zonnepanelen.

Niet enkel oliemaatschappijen zijn geïnteresseerd. Topinvesteerder Warren Buffett zette deze maand voor bijna 4 miljard dollar in op megaprojecten in Californië en Arizona. Google liet gisteren (dinsdag) weten dat het voor 94 miljoen dollar (72 miljoen euro) investeert in verschillende installaties met een gezamenlijke capaciteit van 88 megawatt, genoeg om stroom te leveren voor dertienduizend gezinnen.

Uit een rapport van financieel nieuwsconcern Bloomberg blijkt dat investeringen in hernieuwbare energie gestaag stijgen. In 2010 waren ze goed voor 195 miljard dollar, een cijfer dat volgens Bloomberg meer dan zal verdubbelen tegen 2020.

take down
the paywall
steun ons nu!