Protest tegen fracking in New York
Nieuws, Europa, Milieu -

Groot-Brittannië vindt enorme gasvoorraad

In het Britse Blackpool heeft energiebedrijf Cuadrilla Resources een enorme voorraad schaliegas ontdekt. De vondst kan duizenden banen opleveren en de Britse energiemix op zijn kop zetten. Maar er is ook controverse rond het "fraccen", de techniek waarmee het gas gewonnen wordt, en de gevolgen daarvan voor milieu en volksgezondheid.

donderdag 22 september 2011 19:34
Spread the love

Volgens Cuadrilla Resources wijzen testboringen rond Blackpool op een voorraad van 5.600 miljard kubieke meter gas, vergelijkbaar met de Britse invoer van gas voor ongeveer vijftig jaar. Het bedrijf maakt zich sterk dat er achthonderd bijkomende bronnen geboord kunnen worden in het gebied, goed voor meer dan vijfduizend banen. De voorraad zou een “schaliegasrevolutie” kunnen leiden die vergelijkbaar is met die in de VS, zegt het bedrijf.

Controversieel

Schaliegas is een onconventionele vorm van aardgas die opgeslagen is in gesteente, modder of klei. Om het gas te exploiteren, wordt meestal gebruik gemaakt van “hydraulic fracturing” of fraccen: eerst worden gaten geboord in bodem, om vervolgens water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de grond te pompen en zo het gas los te maken.

Precies daar wringt de schoen: de chemicaliën, waaronder tolueen en het kankerverwekkende benzeen, kunnen in het grondwater terechtkomen, met potentieel desastreuze gevolgen voor de volksgezondheid. In een film uit 2010 is te zien hoe omwonenden als gevolg van een boring hun leidingwater in brand konden steken door de hoge concentratie aan methaan. De techniek wordt er ook van verdacht verantwoordelijk te zijn voor lokale aardbevingen in de buurt van de boringen.

Bovendien, zeggen milieuorganisaties, komen belangrijke broeikasgassen vrij en dreigt de ontwikkeling van meer milieuvriendelijke energiebronnen ontmoedigd te worden. In New York werd onlangs nog hevig geprotesteerd tegen het fraccen en de gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!