Nieuws, Wereld, Cultuur -

Congolezen kunnen ‘eigen’ gangsterfilm nog niet zien

BRUSSEL — Vanaf maandag 5 september kunnen filmliefhebbers zich in Brussel en Gent twee uur lang onderdompelen in de misdaadscène in Kinshasa. De Congolese gangsterthriller 'Viva Riva!' is al een internationaal succes, maar in Congo loopt de distributie moeizaam, zegt de Belgisch-Congolese regisseur Djo Tunda wa Munga.

zondag 4 september 2011 12:20
Spread the love

Viva Riva!, de eerste Congolese langspeelfilm sinds ‘La Vie est belle’ uit de jaren tachtig, is helemaal in Kinshasa gedraaid, in het Frans en het Lingala. De film oogstte al succes in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada, maar “in Congo hebben we hem nog maar één keer getoond, voor enkele honderden mensen in Kinshasa”, zegt de regisseur.

Nachtclubs

Er is nog geen distributeur voor het Centraal-Afrikaanse land, en Congo heeft ook nauwelijks cinemazalen die nog bruikbaar zijn. “Ik ga er wel alles aan doen om de film ook bij het Congolese publiek te krijgen”, zegt Djo Munga. “We gaan hem projecteren in nachtclubs, in grote restaurants en in scholen.” In Kinshasa beginnen de eerste voorstellingen deze maand.

De inhoud van de film ligt niet makkelijk in Congo. Riva, het hoofdpersonage, keert na tien jaar in het buitenland terug naar Kinshasa, om daar met de illegale handel in benzine snel veel geld te verdienen. Ook tussen de lakens jaagt hij het succes na. Maar Riva krijgt algauw een plaatselijke gangster en een hele misdaadbende op de hielen, het begin van een wervelende achtervolging. Sommige Congolezen zijn niet blij met een film die de misdaad in hun land zo prominent in beeld brengt en andere Congolezen moeten slikken bij de stomende seksscènes.

Beste Afrikaanse film

Het is fictie, benadrukt Djo Munga. Maar volgens de regisseur weerspiegelt de film natuurlijk wel de situatie in een land “met veel ellende en sociale conflicten, getekend door corruptie en nietsontziend kapitalisme, waar het geld centraal lijkt te staan en de armoede almaar toeneemt.”

Draaien in Kinshasa vond Djo Munga een belevenis. De film werd gemaakt met niet-professionele acteurs die ter plaatse een opleiding kregen. Volgens de regisseur was de sfeer tijdens de opnames heel goed en het contact met voorbijgangers hartverwarmend. “Er werd heel wat afgelachen; sommige mensen nodigden ons zelfs uit om bij hen thuis te komen filmen.”

Viva Riva heeft in maart de prijs van de beste film gewonnen op de African Movie Academy Awards (AMAA) in Nigeria, de uitreiking van de Afrikaanse Oscars. De film kreeg ook de MTV Movie Award voor Beste Afrikaanse Film. “Voor mij is het een grote verrassing dat een Franstalige film zoveel aandacht krijgt in een omgeving die gedomineerd wordt door Engelstalige producties”, zegt Djo Munga.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!