Nieuws, België -

WikiCrimes: Burgers brengen zelf misdaad in kaart

Latijns-Amerikaanse burgers brengen zelf misdaad in kaart via internet. Na WikiCrimes, opgericht door een Braziliaan, volgden websites in Argentinië, Venezuela, Mexico, Chili en Panama.

maandag 22 augustus 2011 11:50
Spread the love

WikiCrimes en soortgelijke initiatieven in andere landen, zouden vooral gebruikt worden door mensen die geen vertrouwen meer hebben in de politie.

De websites bieden een interactieve kaart waar mensen misdaad anoniem kunnen melden en een beschrijving kunnen geven van wat er is gebeurd op welke plaats. Op deze manier worden op de kaart gevaarlijk gebieden zichtbaar. Als mensen weten waar de kans op bijvoorbeeld beroving het grootst is, kunnen ze zich beter voorbereiden.

Volgens een rapport van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, was Latijns-Amerika begin 2010 de regio met het hoogste aantal moorden ter wereld: 25,6 per 100.000 inwoners. Jongeren tussen 15 en 29 jaar oud zijn het vaakst slachtoffer, met 68,9 doden per 100.000 inwoners.

Geen aangifte

De misdaadkaarten zijn een aanvulling op de gebrekkige statistieken van politiebureaus. Mensen doen vaak geen aangifte, omdat ze verwachten dat er toch niets met hun aangifte gebeurt.

“Uit onderzoek blijkt dat mogelijk 60 procent van de slachtoffers van een misdaad in dichtbevolkte gebieden in Brazilië, geen aangifte doet”, zegt Vasco Furtado, de bedenker van WikiCrimes. 

WikiCrimes krijgt meldingen uit de hele wereld, maar de meeste meldingen komen uit Brazilië. Nederlanders en Belgen zijn nauwelijks actief op WikiCrimes. In Nederland wordt op grond van informatie van politiekorpsen de site Misdaadkaart.nl bijgehouden.

Corruptie

In Venezuela zijn misdaadkaarten beschikbaar via de websites VicTEAMS en QuieroPaz. VicTEAMS werd in 2009 opgezet als reactie op de vele ontvoeringen en moorden in Venezuela, vooral in de hoofdstad Caracas. Die stad wordt in een studie van de Mexicaanse Burgerraad voor Openbare Veiligheid en Strafrecht (CCSP-JP) genoemd als de op een na gevaarlijkste stad in Latijns-Amerika, na Ciudad Juárez in Mexico,

Dagblad El Universal creëerde een misdaadkaart (Mapa Delictivo) van Mexicostad en de Mapa de la Inseguridad in de provincie Buenos Aires (Argentinië) werd gefinancierd door de Argentijnse zakenman en rechtse parlementariër Francisco de Narváez

Ook in Chili (Mapa del Crimen) en Panama (Mi Panama Transparente) werden misdaadkaarten opgezet. De Chileense kaart maakt onderscheid tussen officiële meldingen en online-meldingen door burgers. Mi Panamá Transparente, opgezet door journalisten en niet -gouvernementele organisaties, maakt ook melding van oplichting en corruptie.

Betrouwbaarheid

Het interactieve karakter van de misdaadkaarten maakt ze vatbaar voor onvolledige of inaccurate meldingen, zegt Furtado. “Bij WikiCrimes kunnen valse meldingen gedaan worden. Het is aan de gebruikers om accurate informatie te verschaffen. Ze kunnen links toevoegen naar video’s, kranten, foto’s en andere documenten om de geloofwaardigheid te versterken”, zegt hij.

Interactieve kaarten zijn afhankelijk van de goodwill van burgers, maar samenwerking met de overheid kan cruciaal zijn. “De autoriteiten zien WikiCrimes niet als hun bondgenoot, omdat het de status quo uitdaagt. Ze zijn bang voor druk uit de samenleving”, zegt Furtado.

Iria Puyosa, expert op het gebied van sociale netwerken en sociaal kapitaal, zegt dat online-misdaadkaarten het geweld in Latijns-Amerika niet oplossen. “Maar ze zijn tot op zekere hoogte nuttig, omdat ze dingen zichtbaar maken die anders onzichtbaar waren gebleven”, zegt ze.

take down
the paywall
steun ons nu!