(foto Humo jangeloen.blogspot.com)
Verslag, Nieuws, Cultuur, België, Pukkelpop -

Pukkelpop stopgezet na vijf doden door noodweer

Op het festival Pukkelpop in Kiewit zijn 5 doden gevallen. Er zijn ook nog een achttal zwaargewonden. Drie doden vielen op de weide en op de camping. Twee slachtoffers overleden later in het ziekenhuis. De organisatie beslistte het festival stop te zetten. "Woorden schieten te kort. We kunnen ons er dan ook niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden", aldus de organisatie.

donderdag 18 augustus 2011 21:19
Spread the love

Burgemeester van Hasselt Hilde Claes en organisator Chokri Mahassine hielden iets voor 21u een korte persconferentie. Claes maakte bekend dat er twee doden vielen – één op het festivalterrein en één op de camping. Er werden volgens Claes ook 40 gewonden afgevoerd naar ziekenhuizen. De identiteit van de slachtoffers wordt nog niet vrijgegeven.

Claes roept de festivalgangers op om zo snel mogelijk het thuisfront gerust te stellen via sms. Het gsm-verkeer was wel zwaar verstoord. Er is een noodnummer: 011/23.97.11.

Organisator Chokri Mahassine liet weten dat alle concerten voorlopig opgeschort werden. “Tot we beter op de hoogte zijn van de situatie”, aldus Mahassine. Maar de organisatie sloot niet uit dat er vanavond toch nog opgetreden wordt.

“Voor de organisatie is het een zeer moeilijke beslissing tussen het leed dat geleden is en anderzijds ook de mensen – heel veel jonge mensen – die hier nog allemaal aanwezig zijn. Enkele tienduizenden waar we ook iets mee moeten doen. En we weten niet goed hoe het nu verder moet. We zijn het aan het bekijken of we eventueel deze avond al dan niet nog iets kunnen doen. Dat kunnen we nu nog niet zeggen”, aldus Mahassine.

Hilde Claes voegde daar nog aan toe dat het belangrijk is om de aanwezige mensen rustig te houden. “Nu is alles rustig op de weide. We hebben gevraagd wat muziek te spelen zodat we de rust kunnen behouden”, aldus Claes.

Op beelden die verspreid worden via Twitter is te zien dat een deel van de Chateau-tent instortte. Verschillende torens gingen ook tegen de grond. Een boom kwam terecht op enkele eettenten.

Toen het onweer losbarstte rond kwart na zes, stond Skunk Anansie nog op het hoofdpodium. Op hun Facebookpagina liet zangeres Skin achteraf weten:

“Still at Pukklepop festival after a burning hot sunny day turned into a mini hurricane which hit the stage during our set, a tower fell onto our truck, we had to run for our lives mid-set as hail hit the stage and the wind began to tear it to pieces, we were unable to continue to play, this was the scariest moment I have ever seen or felt in my 20 years of being an artist. The rumour is 5 people died today, my heart goes out to all their families, very sad time. Skin”

Communicatie

Blijkbaar was de situatie zeer chaotisch. Het duurde uiteindelijk bijna drie uur voor de organisatie en de burgemeester communiceerden. Ondertussen moest het thuisfront het doen met een eindeloze twitterstroom.

Op de aanwezige media kon ook niet gerekend worden. De Standaard meldde aanvankelijk dat er zes doden gevallen waren. Later werd dat rechtgezet tot één dode. Het bericht over de zes doden zou afkomstig geweest zijn van de brandweer van Sint-Truiden.

Stubru zond live uit vanop de weide, maar speelde bijna alleen maar muziek. Tussendoor werden wat berichten voorgelezen van Twitter. De aanwezige reporters wisten blijkbaar geen raad.

Solidariteit

De solidariteit kwam heel snel op gang. Via Twitter lieten inwoners uit Hasselt weten dat ze een douche en bed ter beschikking stelden (via #hasselthelpt). Ook jeugdhuizen en (een) hotel(s) zetten de deuren open voor kampeerders.

The show must go on

De organisatoren lieten donderdagavond weten dat het festival vrijdag en zaterdag doorgaat. Wel zal er geschoven worden in het programma aangezien niet alle podia bruikbaar zullen zijn.

De groep Morning Parade kondigde ondertussen al aan dat ze vrijdag het podium niet zullen beklimmen. “Gutted to announce that due to the events @Pukkelpop we won’t be performing tomorrow. Sorry folks, Our thoughts go out to all affected. MP”, klonk het op Twitter.

Ook comedian Han Solo zal niet optreden. “Comedy is daar even niet op z’n plaats”, zei hij volgens journalist Harald Scheerlinck.

Toch stopgezet

Maar nadat bekend raakte dat een vijfde slachtoffer overleden was in het ziekenhuis, kwam de mededeling dat Pukkelpop 2011 wordt stopgezet.

De mededeling van de organisatie:

Pukkelpop is in diepe rouw. We voelen erg mee met de families en vrienden van de slachtoffers. Woorden schieten te kort. We kunnen ons er dan ook niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden. Daarom hebben wij besloten om Pukkelpop 2011 voor de rest van het weekend stop te zetten.

Wat hier gebeurd is is uitzonderlijk en zeer onvoorspelbaar geweest. We zijn heel erg ontroerd door alle spontane hulp die onze festivalgangers en wij mochten ontvangen.

Wij roepen alle Pukkelpoppers op om op een serene manier terug naar huis te keren. Er worden extra bussen en treinen ingelegd om iedereen weer thuis te brengen.

Vele onder jullie zitten ongetwijfeld met een hele hoop praktische vragen, we verzoeken jullie om deze te richten aan info@pukkelpop.be.

We vragen aan iedereen om begrip op te brengen voor deze uiterst moeilijke beslissing.

take down
the paywall
steun ons nu!