Nieuws, Europa, Samenleving, België, Kernwapens, Oorlog en vrede, Gent -

Gent herdenkt nucleaire bombardementen

zondag 7 augustus 2011 12:03
Spread the love

Naar jaarlijkse gewoonte herdenkt Gent de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze twee Japanse steden werden op het einde van de tweede wereldoorlog (op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945) door middel van atoombommen totaal vernietigd. Er vielen honderdduizenden doden.

Dit jaar is het exact 66 jaar geleden. Daarom werden op zaterdag 6 augustus symbolisch 66 lampionnen te water gelaten aan de Korenlei in het historische centrum van Gent.

Initiatiefnemer Vredesoverleg Gent herhaalde ook de eis dat dit wapen nooit meer gebruikt wordt. In 2010  werd een kleine stap gezet richting kernontwapening, maar opnieuw niet voldoende. Vredesoverleg Gent probeert mee te wegen op het besluit om binnen de NAVO formeel werk te maken van de kernuitstap. Dit gebeurt onder meer door een nieuwe petitie van de ‘Burgemeesters voor de vrede’ en de vredesbewegingen, die reeds onderschreven wordt door politici uit alle Belgische politieke families, vredesbewegingen, wetenschappers en maatschappelijke organisaties.

Op de herdenking sprak Nelly Maes (voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut) kort over de dreiging van kernwapens. Waarnemend burgemeester Christophe Peeters (Open VLD) sprak als lid van het internationale netwerk ‘Burgemeesters voor Vrede’. Er volgde een (voorgelezen) getuigenis van iemand die de kernaanval overleefde. Een aantal leden van het muziekensemble Ars Gaudium bracht barok en renaissance muziek begeleid op luit, en drijvend op de houten Bengaalse gondels van Viadagio vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!