Nieuws, België -

56 Belgen vertrekken richting Palestina

56 Belgen van de missie ‘Welcome to Palestine’ vertrekken op uitnodiging van Palestijnse organisaties vrijdag naar Tel Aviv. Ze maken deel uit van een internationale delegatie van 600 personen. Bij aankomst zullen ze verklaren dat ze Palestina willen bezoeken. Met deze actie willen ze de onrechtvaardige situatie in Palestina aanklagen.

woensdag 6 juli 2011 15:36
Spread the love

Als ze Palestina bereiken, zullen ze participeren in initiatieven en uitwisselingsprojecten van de uitnodigende organisaties. Jan Dreezen, een van de organisatoren van de Belgische delegatie, onderstreept dat het geen humanitaire missie is. “Ons doel en onze eisen zijn politiek,” aldus Dreezen. “Wij eisen de vrije toegang van bezoekers aan Palestina.”

De reacties van Israël op de plannen doen vermoeden dat het onwaarschijnlijk is dat ze doorgelaten zullen worden door de Israëlische douane. Bij aankomst moet je een document ondertekenen waarin je toezegt Palestina niet te bezoeken. Maar de organisatie is vastbesloten. “We zullen niet zomaar vrijwillig het land weer verlaten als dat geëist wordt door de Israëliërs. We hebben in België een flinke achterban van maatschappelijk prominente figuren en bij problemen zullen we deze mensen mobiliseren om druk uit te oefenen. We zullen alle mogelijke pacifistische middelen aanwenden om ons doel te bereiken,” vertelt Jan Dreezen.

Ook al heb je de juiste documenten, dan nog is er geen garantie dat je Israël binnen zult komen. Een visum kan pas verkregen worden bij aankomst in Tel Aviv. Op de persconferentie getuigden Elise en Rachida, twee Belgische jonge vrouwen die vorige week Israël hebben bezocht om inwoners van Palestina te bezoeken. Ze zijn bij aankomst in Tel Aviv aangehouden om onduidelijke redenen, en zijn 17 uur lang vastgehouden in een kleine cel zonder eten en zonder contact met het thuisfront. Uiteindelijk werden ze teruggestuurd naar België.

Een aantal deelnemers kwamen tijdens de conferentie aan het woord. Stuk voor stuk zijn ze aangegrepen door het Palestijnse probleem en voelen zich verplicht om hun stem te laten horen. De laatste berichten vanuit Israël zijn zeer negatief over de actie. Israël bestempelt de actie als terroristisch, ondanks de duidelijke pacifistische profilering van de missie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!