Wereld, Politiek, België, Gaza Freedom Flotilla, Betoging Brussel voor gaza -

Actie op Schumanplein tegen Griekse blokkade Gaza-vloot

BRUSSEL – Tientallen mensen betoogden maandagnamiddag voor het EU-gebouw op het Schumanplein. Ze protesteerden tegen de Griekse blokkade van het Gaza-konvooi. Deze boten, die met hulpgoederen op weg zouden gaan naar de Gaza-strook, worden al dagen vastgehouden door de Griekse autoriteiten.

dinsdag 5 juli 2011 09:30
Spread the love

De betogers protesteerden niet alleen tegen het Griekse optreden, maar ook tegen het gebrek aan actie en initiatief van de internationale gemeenschap. Ze verwijten onder meer de EU een laffe houding tegenover Israël.

Psychologische oorlog in Gaza

De frustratie valt van de gezichten af te lezen. De betogers verwachten misschien weinig resultaat van hun actie, maar als verantwoordelijke burgers voelen ze zich verplicht om hun ongenoegen te uiten. Het feit dat de internationale gemeenschap al zo lang het hoofd afwendt van de schending van mensenrechten door de staat Israël is voor hen onaanvaardbaar.

Lorne Walters, één van de betogers, vindt het tijd voor persoonlijke verantwoording van de regeringleiders. “Ze overtreden hun eigen wetten”, aldus Walters. “Ze begaan een misdaad, en moeten daarvoor berecht worden.”

Yvette van Hauwe was ook op de betoging. Ze is al sinds haar zestiende nauw betrokken bij allerlei humanitaire projecten voor Gaza en het is dan ook een onderwerp dat haar erg na aan het hart ligt.

Acties zoals deze, ook al zijn ze kleinschalig, zijn volgens haar ontzettend belangrijk. Niet alleen vanwege de aandacht die daardoor op het probleem gevestigd wordt, maar ook vooral om het Palestijnse volk te steunen. “Israël voert ook een psychologische oorlog in Gaza”, aldus Van Hauwe. “Het is belangrijk dat de mensen daar weten dat ze niet vergeten worden, dat ze gesteund worden”.

Blokkade doorbreken

Tijdens de actie werd bekend gemaakt dat het Canadese schip ‘Tahrir’, met de Belgische activisten aan boord, ondanks het Griekse verbod toch was uitgevaren.  Het schip werd kort na vertrek door de Griekse militairen tegengehouden en terug naar de wal geleid.  

De betogers reageerden desondanks positief: de Gaza-vloot krijgt nu heel wat media-aandacht en hierdoor komt ook de blokkade en het onrecht in Gaza opnieuw internationaal in beeld. Het doel is gedeeltelijk bereikt, het al dan niet daadwerkelijk in Gaza geraken is volgens de betogers bijzaak.

Niet te vergeten: de actie om de blokkade rond Gaza te doorbreken wordt voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar liep het uit op een dramatische confrontatie en werden negen Turkse activisten doodgeschoten door Israëlische soldaten.

Ondanks een internationale veroordeling van dat gewelddadig Israëlisch optreden, heeft dit niet tot verdere sancties geleid tegen dat land.  

Ook nu spreekt Israël dreigende taal tegen de vloot en wordt hierin  bijgetreden door heel wat staatshoofden, onder wie president Obama. Zij vinden de Freedom Flotilla een onnodige provocatie.

take down
the paywall
steun ons nu!