Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Farmaceutische sector, Geneesmiddelen, Dirk Van Duppen, RIZIV, Kiwimodel, Sponsoring van wetenschappelijk onderzoek, Fosamax -

Onafhankelijk onderzoek subsidiëren dankzij toepassing kiwimodel

De verwevenheid van onderzoek aan de Vlaamse universiteiten met de industrie is nergens ter wereld groter schreef De Morgen op 23 juni 2011. De nefaste gevolgen hiervan zijn vooral voor het onderzoek op vlak van geneesmiddelen sterk gedocumenteerd.

vrijdag 1 juli 2011 16:00
Spread the love

Het is bewezen dat sponsoring academici aanzet tot gebrek aan kritische zin, tot zachte zelfcensuur, tot vertekening van de resultaten en tot het ondertekenen van artikels over onderzoek gemaakt door de industrie, waaraan ze zelf niet hebben meegewerkt (ghostwriting).

Het is bewezen dat onderzoeken gefinancierd door farmaceutische bedrijven 4 keer meer kans hebben om voor de sponsors gunstige uitkomsten te geven dan studies die gefinancierd werden door onafhankelijke bronnen. Daarbij was niet zozeer de kwaliteit van de studie oorzaak van vertekening, maar de onderzoeksopzet.

Nog erger wordt het wanneer je de bedragen tot sponsoring vanwege de farmaceutische industrie vergelijkt met de vermijdbare meerkost die de gemeenschap betaalt wegens de te dure prijzen voor haar geneesmiddelen.

Een doosje Fosamax (alendronaat) tegen botontkalking kost bij ons 71 euro, in Nederland dankzij toepassing van het kiwimodel 10 euro. Er worden jaarlijks 800.000 doosjes van dit geneesmiddel verkocht in België. D.w.z. dat wij voor dit geneesmiddel 62,8 miljoen euro meer betalen dan in Nederland. 

Een doosje  van de cholesterolverlager Zocor (simvastatine) kostte tot 1 januari 2008 52 euro, de dag erop nog 24 euro dankzij toepassing van het kiwimodel. Er worden jaarlijks in België twee miljoen van die doosjes verkocht. D.w.z. dat voor dit ene geneesmiddel het RIZIV jarenlang jaarlijks 56 miljoen euro vermijdbare meerkost betaalde.

Beide geneesmiddelen worden in België op de markt gebracht door het  Amerikaanse MSD. Deze multinational heeft in België geen onderzoeks- en ontwikkelingcentra, geen productiebedrijven, dus zo goed als geen werkgelegenheid.

De farma-industrie sponsort jaarlijks voor 30 miljoen euro klinische studies in het grootste universitaire ziekenhuis van België. Dat is minder dan wat onze ziekteverzekering jaarlijks aan vermijdbare meerkost betaalt voor één geneesmiddel, zoals bijvoorbeeld Fosamax of Zocor, waarvan het patent verlopen is. Dat bewijst dat private sponsoring van dit klinisch farmacologisch onderzoek zelfs niet hoeft.

Gemeenschapsgeld dat wordt uitgespaard door toepassing van het kiwimodel op enkele kaskrakers levert voldoende op om dit soort van onderzoek te subsidiëren naargelang de echte behoeften die de patiënt of de volksgezondheid hebben.

Dirk Van Duppen

Dirk Van Duppen is medewerker bij Geneeskunde voor het Volk. Hij werkt als huisarts in Deurne in een groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk, verbonden aan de PVDA. Van Duppen schreef het boek ‘De Cholesteroloorlog’ (uitg. EPO), waarin hij het zogenaamde kiwimodel voor de financiering van geneesmiddelen ontwikkelde.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!