Verslag, Nieuws, België, Barbara Van Dyck, Aardappelproces, Aardappelactivisten -

Rector KU Leuven maakt opening, mars tegen ontslag Van Dyck uitgesteld

De mars van de boze toga's tegen het ontslag van onderzoekster Barbara Van Dyck wordt uitgesteld. “Rector Marc Waer van de KU Leuven heeft in een kranteninterview een mogelijke reïntegratie in het vooruitzicht gesteld. Om deze opening alle kansen te geven heeft het actiecomité  beslist om de protestmars uit te stellen”, klinkt het in een persbericht.

zondag 26 juni 2011 23:00
Spread the love

Meer dan 4000 mensen tekenden de petitie tegen het ontslag van Barbara Van Dyck, die na de ggo-actie in Wetteren aan de deur werd gezet. Daaronder zijn er een pak nationale en internationale academici. Met een manifestatie wou het actiecomité de handtekeningen afgeven aan rector Marc Waer van de KU Leuven.

Maar de zaak kreeg dit weekend een andere wending toen Waer in De Standaard liet optekenen: “Als ze berouw toont, willen we het ontslag van de ggo-activiste herbekijken.”

“We zijn blij vast te stellen dat de massale mobilisatie de rector niet ongevoelig laat en hij overweegt zijn eerdere beslissing te herzien.  Om deze opening alle kansen te geven heeft het actiecomité daarom beslist de protestmars ‘Geen Berufsverbot voor Barbara’ van 28 juni (in de pers bekend geraakt als ‘de optocht van de boze toga’s) uit te stellen”, reageert filosoof Lieven De Cauter namens het actiecomité.

“Wij hopen dat dit ontslag snel ongedaan zal worden gemaakt en Barbara Van Dyck spoedig opnieuw aan de slag zal kunnen. Hierbij vergeten we niet dat dit ontslag ook de verderzetting van lopend wetenschappelijk onderzoek onmogelijk maakt, iets wat de promotoren van Barbara Van Dyck ook duidelijk hebben gesteld. In afwachting hiervan zullen we de campagne voortzetten”, aldus het actiecomité.

De zaak leidde tot een lawine aan reacties en opiniestukken. Het ging al snel niet meer over pro of contra ggo’s, maar wel ruimer over de vrijheid en de onafhankelijkheid van onderzoek.

“De kous is dus hiermee niet af. De zaak heeft een ongenoegen aan het licht gebracht dat al langer leeft over de toenemende verwevenheid van het universitair onderzoek en industriële belangen en over de marktlogica die in de universiteit binnensluipt. Deze zaak overstijgt het individueel geval van Barbara Van Dyck, maar gaat over de toekomst van de wetenschap, over ecologie, over de privatisering van gemeengoed, over de principes van academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting, en over de precaire situatie waarin vele jonge onderzoekers verkeren”, schrijft het actiecomité.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!