Tax justice day
Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Rechtvaardige belastingen - Ferre Wyckmans

Belastingen dienen algemeen belang

‘Tax Freedom Day’ valt dit jaar op 10 juni, verkondigt de accountant en belastingadviseur PwC. “Vanaf dan is alles wat we verdienen voor onze eigen portemonnee”, klinkt het. Een populistische boodschap die er vlotjes in gaat bij de goegemeente.

woensdag 8 juni 2011 15:40
Spread the love

De vakbond LBC-NVK is het fundamenteel oneens met deze populistische boodschap en steunt in deze voluit het Financieel Actie Netwerk (FAN), dat opkomt voor een rechtvaardige fiscaliteit. PwC tracht een ongenuanceerde boodschap aan het grote publiek te slijten. Het bedrijf vertelt met zijn berekening niets over de belastingdruk in de enge zin van het woord omdat het de socialezekerheidsbijdragen, betaald door werknemers, werkgevers en zelfstandigen, vrolijk meetelt.

PwC trekt zich evenmin iets aan van de zeer ongelijke verdeling van de belastingdruk. Arbeid wordt zwaar belast, kapitaal en vermogen veel minder. Stel dat we alleen kijken naar de vennootschappen. Die blijken op basis van hun gemiddelde effectieve aanslag al op 18 februari de Tax Freedom Day te mogen ‘vieren’. Wie veel vermogen heeft, doet het nog beter. Voor hen valt de Tax Freedom Day al op de tweede dag van het jaar.

PwC rept ook met geen woord over het feit dat belastingen dienen om overheidsuitgaven te financieren en inkomens te herverdelen. Het dient trouwens gezegd dat PwC bezwaarlijk als neutrale commentator kan worden beschouwd in de discussie over fiscaliteit. Dit bureau doet er alles aan om zijn cliënten, vennootschappen en mensen met grote vermogens, zo min mogelijk belastingen te laten betalen.

Op 31 mei pakte het FAN uit met de allereerste editie van de ‘Tax Justice Day’, de Dag van de Rechtvaardige Fiscaliteit. Met dit initiatief wil het FAN beklemtonen hoe belangrijk het wel is om belastingen te innen. Belastingen zijn een grote bron van inkomsten voor de overheid, die daarmee haar collectieve dienstverlening kan financieren, in het belang van de hele bevolking. Vanaf 1 januari kan de Belgische belastingbetaler op allerlei collectieve diensten kan rekenen. Degelijk en goedkoop onderwijs voor de kinderen, wegen, openbaar vervoer, bescherming enzovoort. Zonder genoeg belastinginkomsten kan de overheid nooit al die dienstverlening organiseren.

Samen met het FAN vindt de LBC-NVK het van cruciaal belang dat de overheid de belastingen correct int en grote vermogens meer laat bijdragen. Belastingen dienen immers ook om de rijkdom te herverdelen.

take down
the paywall
steun ons nu!