Ongehuwde moeders belanden op straat in Zuid-India
Nieuws, Wereld -

Ongehuwde moeders belanden op straat in Zuid-India

THIRUVANANTHAPURAM — Bedelen is de enige manier om te overleven voor de veertienjarige Janu. Ze heeft een dochter van twee jaar maar is zelf nog een kind. In de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala is het verhaal van Janu geen alleenstaand geval.

dinsdag 31 mei 2011 14:00
Spread the love

In tribale gehuchten van de districten Wayanad, Palakkadu en Kasargod verzeilen meisjes in dezelfde situatie als Janu na aanranding en uitbuiting.

Een officiële studie telt 563 ongehuwde moeders in Kerala. Maar de Vrouwencommissie van Kerala (KWC) denkt dat het er meer dan tweeduizend zijn. Volgens de KWC zijn de meeste ongehuwde moeders tussen veertien en twintig jaar oud.

De nieuwe minister-president van Kerala gaf de politie de opdracht om meer oog te hebben voor al wie het slachtoffer werd van geweld, mensenhandel en seksuele uitbuiting, vooral ongehuwde moeders uit de stammen.

T. Devi is lid van de KWC en zag het aantal ongehuwde moeders in de stammengemeenschap fors toenemen in de voorbije vijftien jaar. Devi wijst met beschuldigende vinger naar functionarissen, leerkrachten, arbeiders en lokale leiders. Zij zouden jonge meisjes zwanger maken door hen te lokken met geld, drank, kleding, tassen en flesjes parfum. Ze zouden de meisjes complimenten maken en hen thuis uitnodigen.

Tehuizen

K. G. Vijayalakshmi, directeur van het Women Empowerment and Human Resource Development Centre in Thiruvananthapuram, heeft het probleem bestudeerd. Vooral sociale achterstand ligt aan de basis van het probleem, meent ze. “Honger, armoede, ongeletterdheid, gebrek aan communicatie en financiële beperkingen drijven vrouwen uit stammen in de armen van mannen die niet tot een stam behoren”,  verklaart Vijayalakshmi. “Het zijn meestal rijke mannen die de vrouwen uitbuiten.”

De kwestie van de ongehuwde moeders is even ernstig als het probleem van de ontheemden uit het stammengebied, stelt antropoloog G. P. Paul. Stammen in Kerala hebben duizenden hectaren verloren aan mensen die niet tot een stam behoren, die de bossen intrekken en hun land inpalmen. “Er werd niets gedaan om de grond terug te geven. De mensen die niet tot een stam behoren, blijven komen, en de vrouwen in de stammen in Kerala betalen daar een zeer hoge tol voor.”

Het probleem is niet nieuw. In 1997 boog een parlementaire commissie van de deelstaat Kerala zich over de kwestie en bezorgde de regering een rapport, zonder dat er iets gebeurde. Sindsdien vragen functionarissen en activisten om er werk van te maken.

De activist en politicus Pushkala Unnikrishnan wil dat de regering bijzondere programma’s opstart, bijvoorbeeld tehuizen voor ongehuwde moeders. “Het is een schande voor een deelstaat met zo’n hoge alfabetiseringsgraad als Kerala dat deze ongetrouwde vrouwen uit stammen nog steeds aan hun lot worden overgelaten, jaren nadat hun problemen aan het licht kwamen.”

Abortus

De sociale wetenschapper Kitty Lukose bestudeerde de toestand van ongehuwde moeders uit stammen in Wayanad. Ze ontdekte dat veel meisjes abortus plegen aan de hand van traditionele medicijnen. “Ze gaan naar ziekenhuizen voor een controle. Als ze ontdekken dat ze zwanger zijn, laten ze zich aborteren.” Experts wijzen erop dat sommige ongehuwde vrouwen uit stammen ook wrede en onmenselijke methoden gebruiken om hun kinderen te doden na de geboorte.

“Sommige ongehuwde moeders kiezen voor de prostitutie omdat er voor hen helemaal geen andere bron van inkomsten is. De moeders leven afgesneden van hun familie en gemeenschap, terwijl de daders hun economische en politieke macht gebruiken om hun verantwoordelijkheid te ontlopen”, legt dokter K. Ramachandran Nair uit.

Om te kunnen overleven moeten moeder en kind geregeld medische controles krijgen, vindt dokter Beena Kannan van een overheidsziekenhuis in Kochi. “Gezondheidsorganisaties moeten niet enkel gerechtelijke en emotionele steun bieden, maar ook sensibiliseren over veilige seks en condoomgebruik.”

– – – – – – – –
Auteur: K. S. Harikrishnan

take down
the paywall
steun ons nu!