Vorige week ging Rebecca Alitwala Kadaga (55) aan de slag als de eerste vrouwelijke voorzitter van het Oegandese parlement. Als eerste daad wil ze een wetsvoorstel over huwelijk en scheiding laten goedkeuren. Het voorstel ligt al veertig jaar in de een of andere vorm op tafel. Als de wet eindelijk van kracht wordt, zal bijvoorbeeld het eigendomsrecht van koppels geregeld zijn.
Eerder had een parlementaire commissie zich al over het wetsvoorstel gebogen. Nu was het aan de parlementsleden om zich erover uit te spreken, maar op 18 mei liep hun mandaat af. In Oeganda is het de gewoonte dat de lopende zaken van het vorige parlement niet worden afgehandeld door het nieuwe parlement. Kadaga heeft ontdekt dat deze praktijk niet wettelijk is, waardoor het voorstel opnieuw kan worden ingediend. “De vrouwen mogen op beide oren slapen dat het wetsvoorstel door de huidige regering zal worden behandeld”, stelt ze.
Kadaga is niet aan haar proefstuk toe. Ook in het verleden kwam ze op voor de vrouwenrechten. Ze was bijvoorbeeld betrokken bij een campagne die heeft geleid tot de afschaffing van genitale verminking bij Oegandese vrouwen.
Als lid van de regerende National Resistance Movement Party had Kadaga al tien jaar zitting in het parlement. Voor haar verkiezing tot voorzitter genoot ze de brede steun van zowel regeringspartijen als oppositie.
Tanzania en Rwanda
De aanstelling van Kadaga is een stap in de goede richting voor de vrouwenemancipatie, meent activiste Solome Kimbugwe Nakawesi. “Het was in Oeganda zo ver gekomen dat zelfs de beste vrouwen steeds onder een man dienden. Haar verkiezingsoverwinning heeft een verschuiving teweeggebracht.”
Lydia Wanyoto Mutende van de East African Legislative Assembly noemt het een goede zaak voor Oeganda en voor Oost-Afrika. “Ik heb in Tanzania en Rwanda, waar ook vrouwen parlementsvoorzitter zijn, gemerkt hoe de dienstverlening erop vooruitging. Er werd meer budget toegewezen aan gendergerelateerde zaken. Ik ben er zeker van dat dit ook in Oeganda zal gebeuren.”