Mapuche-activisten al zeventig dagen in hongerstaking
Nieuws, Wereld -

Mapuche-activisten al zeventig dagen in hongerstaking

SANTIAGO — In een Chileense gevangenis zijn vier Mapuche-indianen al zeventig dagen in hongerstaking. Ze beschouwen zichzelf als politiek gevangenen en zeggen dat ze geen eerlijk proces hebben gekregen. De Chileense justitie gebruikte een antiterreurwet tegen hen die nog door dictator Pinochet is ingesteld, zeggen ze.

dinsdag 24 mei 2011 16:05
Spread the love

De vier maken deel uit van een Mapuche-organisatie die voor de recuperatie van voorouderlijk grondgebied strijdt. Ze stonden onder meer terecht voor een mislukte aanval op procureur Mario Elgueta in oktober 2008. Ramón Llanquileo, José Huenuche en Jonathan Huillical, werden in februari tot twintig jaar cel veroordeeld, Héctor Llaitul, kreeg 25 jaar.

Aanvankelijk zouden de vier worden berecht op basis van een antiterreurwet die nog tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990) was ingesteld. Uiteindelijk werden ze veroordeeld voor poging tot moord en diefstal van hout, maar in dat proces heeft men wel het onderzoek gebruikt dat in het kader van de antiterreurwet was gevoerd. Deskundigen plaatsen onder meer vraagtekens bij een anonieme getuigenis in deze zaak.

49 indianen beschuldigd of veroordeeld

Vorig jaar hielden de veroordeelde Mapuche al een hongerstaking die 81 dagen duurde. Nu zijn ze aan een nieuwe hongerstaking bezig, die vandaag al zeventig dagen duurt. Eerder dit jaar hielden tien andere Mapuche-indianen ook al een 65 dagen durende hongerstaking in verband met een andere zaak.

Llanquileo, Huenuche, Huillical en Llaitul hebben het Hooggerechtshof gevraagd hun proces nietig te verklaren. De uitspraak wordt in juni verwacht.

De Mapuche vormen 83 procent van de bijna 1 miljoen inheemse inwoners van Chili. Momenteel zijn 49 Mapuche-indianen in beschuldiging gesteld of veroordeeld voor misdaden waarvan het onderzoek in het kader van de antiterreurwet gedaan is.

Geen vermoeden van onschuld

De antiterreurwet werd al verscheidene malen aangepast, maar volgens tegenstanders is zijn repressieve karakter niet veranderd.

De wet schendt het recht op het vermoeden van onschuld, daardoor is een eerlijk proces niet mogelijk, zeggen juristen. Door de antiterreurwet kan justitie ook de voorlopige hechtenis verlengen, geheime onderzoeken voeren en de rechten van de beklaagde beperken. Bovendien maakt de wet extra zware straffen mogelijk, soms tot het dubbele van dezelfde misdaad die volgens het gewone strafrecht wordt behandeld.

De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie zei vorig jaar in een rapport dat de wet geen adequate definitie van een terreurdaad bevat en dat alles dus van de interpretatie van de rechter afhangt.

Piñera verdedigt wet

De Chileense president, de rechtse politicus Sebastián Piñera, gaf toe dat de wet onvolkomenheden bevat maar verdedigde zijn bestaan. Het is nodig “onze antiterreurwetgeving aan de normen van ontwikkelde democratieën aan te passen,” zei Piñera zaterdag in zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement, “maar dat mag niet betekenen dat we de waakzaamheid laten zakken voor deze vreselijke en meedogenloze plaag, die zelf een ernstige schending van de fundamentele rechten is.”

Sinds de 9/11-aanslagen zijn de mogelijkheden om het terrorisme te bestrijden in heel wat landen toegenomen, zegt advocaat Julio Cortés, maar Chili heeft er gebruik van gemaakt “om eigendomsdelicten als terreurdelicten te behandelen, en dat is buiten verhouding.”

Sinds 2008 werd de omstreden wet ook toegepast in de zaak van vijf minderjarige Mapuche. “Uiteraard wordt de zaak nog ernstiger wanneer men voorbijgaat aan een reeks conventies die Chili ondertekend en geratificeerd heeft, zoals de Conventie voor de Rechten van het Kind”, zegt José Horacio Wood, directeur van de Stichting voor Steun aan de Kinderen en hun Rechten (Anide).

take down
the paywall
steun ons nu!