Kanselier Angela Merkel (CDU) (foto: Bundesregierung.de)
Verslag, Nieuws, Europa, Duitsland, Angela Merkel, Competitiviteitspact, Economic governance -

Merkel liegt: “Grieken hebben te veel vakantie”

Tijdens een partijmeeting trok de Duitse kanselier Angela Merkel nog eens de populistische kaart. “We kunnen geen eenheidsmunt hebben, terwijl sommigen veel vakantie hebben en anderen heel weinig”, zei ze. Dat is gelogen want Grieken werken gemiddeld 729 uur per jaar meer dan Duitsers.

donderdag 19 mei 2011 14:53
Spread the love

In geen enkel land binnen de Oeso, de organisatie van de industriële landen, worden meer uren geklopt dan in Griekenland. Grieken zijn zelfs ijveriger dan Japanners, of dan Amerikanen die vaak een paar hamburgerjobs combineren om de eindjes aan elkaar te knopen.

Grieken werken gemiddeld 2119 uur per jaar. Duitsers hangen onderaan de lijst met Oeso-landen met 1390 werkuren per jaar. België hangt daar ergens tussen met 1550 uur.

Deels kan dat verklaard worden doordat Griekenland minder deeltijdse arbeid kent en ook heel wat zelfstandigen telt. Maar zelfs als we de werknemers in loondienst nemen, prijkt Griekenland nog bovenaan (1777 tegenover 1309 in Duitsland).

Uit cijfers van de Oeso blijkt ook dat de werkelijke pensioenleeftijd in Griekenland hoger is dan die in Duitsland, Nederland en België. 

Het belette Merkel niet om op een partijmeeting in het Duitse stadje Meschede uit te halen naar landen als Griekenland, Spanje en Portugal. “Dat zij ook een beetje dezelfde inspanningen leveren is belangrijk”, zei ze.

Pact voor de Euro

Haar woordvoerder Christoph Steegmans verwees naar de achtergrond van de uitspraken. Een harmonisering van de pensioenleeftijd in Europa is één van de pistes in het Pact voor de Euro, zo klonk het.

De oppositie beschuldigt Merkel er van “de anti-Europese sentimenten op te poken”. In Duitsland is er heel wat weerstand tegen de steun voor landen die dreigen kopje onder te gaan door de financiële crisis.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!