Nieuws, Wereld - Christof Godderis

Vooruitgang aidsbestrijding kan niet zonder steun

Vandaag publiceert Artsen Zonder Grenzen een rapport dat aantoont dat landen die het zwaarst getroffen zijn door de aidsepidemie hun aanpak van de ziekte aan het verbeteren zijn, met minder zieken en doden als gevolg. Door een gebrek aan steun van grote donoren kunnen zij echter niet de nodige aanpassingen doorvoeren.

woensdag 11 mei 2011 17:14
Spread the love

De strijd tegen aids blijft een fragiel proces dat blijvende steun vereist. De VS en het Verenigd Koninkrijk, de twee grootste donorlanden, zijn echter tégen het doel dat door VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon zal worden voorgesteld op de grote aidstop begin juni in New York: 13 miljoen mensen in behandeling in 2015.

“10 miljoen mensen wereldwijd hebben dringend een behandeling met aidsremmers nodig. De voorbije tien jaar hebben we geleerd dat je zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen moet behandelen. Met de juiste protocollen kun je drie keer meer mensen behandelen zonder dat het drie keer meer kost. Maar als donorlanden het VN-doel van 13 miljoen mensen in behandeling niet onderschrijven, zeggen zij dat zij niet de intentie hebben deze pandemie ooit onder controle te krijgen,’ aldus Tido von Schoen-Angerer, directeur van de Campagne voor Toegang tot basisgeneesmiddelen van Artsen Zonder Grenzen.

Het rapport van Artsen Zonder Grenzen Getting ahead of the Wave geeft een stand van zaken in de aidsaanpak. Er werd gekeken naar protocollen van zestien landen die samen meer dan de helft van alle mensen met hiv/aids als inwoner hebben. Twaalf landen hebben hun aanpak zo aangepast dat een patiënt in een eerder stadium medicijnen krijgt en veertien landen zijn overgegaan op medicijnen die beter door de patiënt wordt verdragen. Beide aanpassingen zijn conform de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Als landen deze veranderingen niet kunnen doorvoeren door een tekort aan geld, betekent dat dat mensen minderwaardige medicijnen krijgen, of dat mensen pas een behandeling kunnen krijgen als hun immuunsysteem al sterk verzwakt is.

Het rapport geeft een overzicht van de impact van aidsremmers, zowel op individuele mensen als op de gezondheidszorg, somt een aantal succesvolle aanpakken uit de aidsprojecten van Artsen Zonder Grenzen op, zoals aidsremmers door patiëntengroepen of gezondheidswerkers laten distribueren. Artsen Zonder Grenzen geeft een ‘wensenlijstje’, onder meer medicijnen die geschikt zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Het rapport sluit af met aanbevelingen voor beleid in de wereldwijde strijd tegen aids. De kernboodschap: aidsbehandeling kan helpen erger te voorkomen.

“Als er minder geld is zullen meer mensen sterven, zullen er meer wezen zijn. Zullen mensen met hiv niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen. Zullen mensen hoop verliezen en sterven. Het zal het einde zijn. Zonder medicijnen is er geen toekomst”, zegt Catherine Mango, een Keniaanse vrouw met hiv/aids.

Hiv/aids heeft de afgelopen dertig jaar meer dan 25 miljoen mensenlevens geëist. Meer dan 6 miljoen levens konden de afgelopen tien jaar gered worden, meer dan 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden zijn onder behandeling, maar er zijn nog 10 miljoen mensen die dringend behandeld moeten worden. In 2010 wist Artsen Zonder Grenzen 170.000 mensen met aidsremmers in leven te houden.

take down
the paywall
steun ons nu!