“Werken tot we 70 zijn”
Interview, Nieuws, Economie, België -

“Werken tot we 70 zijn”

De pensioenleeftijd langzaam verhogen tot 70, brugpensioen afschaffen en een malus voor wie vroeger dan 65 op pensioen durft te gaan. De pensioenplannen van Ivan Van de Cloot en Jean Hindriks van de denktank Itinera Institute zijn niet mals. Ze werden dinsdag voorgesteld aan een select publiek van politici, journalisten en bedrijfsleiders. "Puur rechtse ideologie", reageert Jef Maes.

dinsdag 10 mei 2011 21:30
Spread the love

De denktank Itinera Institute stelde het boek “Onze pensioenerfenis” voor in de zetel van BNP Paribas Fortis. Van de Cloot en Hindriks mochten er hun plannen uit de doeken doen voor een vooraanstaand publiek.

Jef Maes, directeur van de studiedienst van het ABVV was één van de toehoorders en was niet onder de indruk. “De voorstellen zijn ronduit asociaal en een vertaling van wat de rechterzijde op de nationale en Europese agenda wil”, aldus Maes.

“Hun voorstellen zijn heel eenzijdig, onevenwichtig en consequent asociaal. Geen wonder dat werkgeversorganisatie VBO zegt dat ze het voor driekwart eens zijn met de plannen.”

Volgens Maes staan de voorstellen ook los van de realiteit. “Voor een gedreven professor is het misschien realistisch om tot je 70ste te werken, al wil ik dat nog wel eens zien als het zover is. Het is zo makkelijk om in een pluche stoel te decreteren dat kassiersters of bouwvakkers tot hun 70ste moeten werken.”

Van de Cloot en Hindriks beweren wel dat ze niet alleen de pensioenleeftijd willen optrekken maar ook de werkgelegenheidsgraad van oudere werknemers willen verhogen. “Ja, dat zeggen ze, maar ze doen wel geen enkel concreet voorstel. Ze willen daarover met bedrijven praten, zeggen ze. Dat is zeer vaag. De negatieve voorstellen voor werknemers zijn daarentegen wel heel concreet. Als je het weduwenpensioen afschaft, duw je meteen twee derde van de weduwen – die bijvoorbeeld maar een halftijdse loopbaan gehad hebben – in de armoede.”

Van het halftijds pensioen – een ander voorstel van Itinera – verwacht Jef Maes ook niet veel. “Dat voorstel werd al besproken in 1997. Zo nieuw is het dus niet. Er bestaat al halftijds brugpensioen en halftijds tijdskrediet. Die kosten iets aan de werkgevers. Het halftijds pensioen kost alleen aan de gemeenschap.”

Om al die mensen aan het werk te houden, willen Van de Cloot en Hindriks elk jaar 33.000 jobs creëren. Ze mikken op lastenverlaging en het afschaffen van de anciënniteitsverhogingen voor oudere werknemers. “Ik hoorde ook hier weinig concrete voorstellen hoe we die jobs gaan creëren.”

Jef Maes: “Het probleem is juist dat mensen al lang voor hun pensioenleeftijd worden afgedankt. Je ziet dat nu al in de cijfers. Het aantal bruggepensioneerden neemt door de hervormingen (van het Generatiepact, nvdr) af, maar bij de groep van de oudere werklozen is er juist een instroom. Het verschil is dat werkloosheid de werkgevers niets kost en het brugpensioen wel.”

De economen van Itinera Institute krijgen natuurlijk wel veel weerklank met hun voorstellen. “Ze krijgen die aandacht hoewel ze dat thema eigenlijk niet zo goed beheersen. Professoren als Bea Cantillon of Jos Berghmans kennen dat veel beter en zijn ook genuanceerder. Itinera Institute weet zijn public relations blijkbaar goed te verzorgen. Bij de meer linkse intellectuelen zijn er – behalve mensen als Cantillon – weinig die dezelfde activiteit aan de dag leggen.”

take down
the paywall
steun ons nu!