(c) Sophie Lobel
Nieuws, België, N-VA, PS, Belgische politiek, Shame, Sit-in, Dossier N-VA -

Vreedzame bezetting van de N-VA- en PS-hoofdkwartieren

De Stockholm Group - een initiatief van de mensen achter de SHAME-betoging - bezet sinds 11 uur zowel het hoofdkwartier van N-VA als dat van de PS in Brussel.

donderdag 5 mei 2011 12:08
Spread the love

De Stockholm Group is een initiatief van mensen die in januari de succesvolle SHAME-betoging organiseerden. De groep, vooral jongeren en studenten aan de beide kanten van de taalgrens, willen hiermee de politieke impasse aanklagen.

De actie werd goed voorbereid en is ook digitaal te volgen via Facebook.

Volgens de laatste berichten werd de pers door de politie verwijderd bij het N-VA-hoofdkwartier. Vervolgens haalde de politie ook de actievoerders weg. De N-VA had het over een ‘gewelddadige’ actie.

De actievoerders willen een onderhoud met de beide partijen. “We vinden dat beide partijen onze democratie ‘gijzelen’ door de onderhandelingen zo lang te rekken. De normale werking van onze federale parlementaire democratie zit volledig geblokkeerd. De regering van lopende zaken is een volwaardige regering geworden. Maar tegenover deze regering staat een parlement dat zijn wantrouwen niet langer kan uiten tegenover die regering. Een regering van lopende zaken kan immers niet ontslagen worden”, klinkt het in een pamflet.

De naam van de groep is een verwijzing naar het Stockholmsyndroom. “De gijzelnemers van de democratie – N-VA en PS – blijven nog steeds populair in de peilingen. Er treedt als het ware een Stockholmsyndroom op. De bevolking houdt van diegenen die het democratisch systeem gijzelen. Wij willen met deze actie de vraag stellen of mensen wel gaan stemmen om gegijzeld te worden.”

De actievoerders klagen ook het gebrek aan transparantie aan. “Wij eisen een democratische openheid van de onderhandelingen! Gesteld dat er straks verkiezingen komen – wat nog steeds een mogelijkheid is – dan moeten we ons oordeel immers op iets kunnen funderen. Wij eisen daarom dat belangrijke documenten en nota’s binnen de onderhandelingen én van partijen openbaar gemaakt worden zodat ze het onderwerp kunnen worden van een publiek debat.”

Als bijlage vindt u de volledige tekst van het pamflet dat werd uitgedeeld bij de actie.

take down
the paywall
steun ons nu!