Antwerpen wil niet verbroederen met Benghazi
Nieuws, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Lokaal, Alexandrië, Benghazi, Antwerps 17 december-comité, Peter Veltmans, Freya piryns, Gemeenteraad 28 maart 2011, Sidi Bou Said -

Antwerpen wil niet verbroederen met Benghazi

ANTWERPEN - Het Antwerps 17 December-comité vroeg aan de Antwerpse gemeenteraad om Antwerpen te laten verbroederen met de havensteden Sidi Bou Saïd (Tunesië), Alexandrië (Egypte) en Benghazi (Libië). Op de gemeenteraad van maandag werd dit voorstel verworpen.

dinsdag 29 maart 2011 20:32
Spread the love

Op maandag 14 maart liet het Antwerpse 17 December-comité al van zich horen. Toen werd de Dageraadplaats in Antwerpen symbolisch omgedoopt tot het Tahrirplein.

Sympathisanten met de revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten konden toen vredesboodschappen schrijven op een omgekeerde piramide.

Freya Piryns

Ditzelfde comité stelde voor om Antwerpen te laten verbroederen met de havensteden Sidi Bou Saïd (Tunesië), Alexandrië (Egypte) en Benghazi (Libië).

Raadslid Freya Piryns (Groen!) legde deze motie dan ook voor aan haar collega’s. “Om zo uitdrukking te geven aan de solidariteit met de strijd van de volkeren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor democratische rechten en vrijheden en voor sociale rechtvaardigheid”, aldus Piryns.

Dit voorstel werd, met 17 stemmen voor en 26 stemmen tegen, verworpen.

Gemiste kans

“De meerderheid van de Antwerpse gemeenteraad had het blijkbaar moeilijk met deze vraag”, vertelt Peter Veltmans, woordvoerder van het comité.

“Eerder dan duidelijk te maken wat ze eigenlijk vinden van de revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, verscholen ze zich liever achter het argument ‘dat de Antwerpse gemeenteraad niet bevoegd is voor dergelijke kwesties’.”

Het Antwerps 17 December-comité zegt dat dit een gemiste kans voor de solidariteit is.

take down
the paywall
steun ons nu!