Radiohead stunt met ‘The King of Limbs’
Cultuur, Muziek, Radiohead -

Radiohead stunt met ‘The King of Limbs’

2007 werd het jaar van Radiohead. Niet alleen omdat het zevende album 'In Rainbows' opnieuw een artistieke voltreffer was, maar ook omdat de band haar onafhankelijkheid een extra dimensie gaf door een album in eigen beheer en in ruil voor een 'vrije bijdrage' uit te brengen. Met de achtste langspeelplaat 'The King of Limbs' zouden ze voor het allereerste 'Newspaper Album' zorgen.

maandag 14 februari 2011 11:58
Spread the love

Het kan niet op in februari 2011. Na het terecht gehypte debuut van James Blake en het meesterwerk van PJ Harvey, kondigt Radiohead plotsklaps een nieuw album aan. Er waren al geruchten dat het album klaar zou zijn, maar net zoals vier jaar geleden houdt de band uit Oxford de touwtjes zeer stevig in handen. Daardoor slaat de aankondiging van deze langspeler in als een bom.  

Over ‘The King of Limbs’ is behalve het artwork nog niets bekend. Het album zal vanaf 19 februari gedownload kunnen worden, hoewel dat deze keer niet gratis zal kunnen. Vanaf zeven euro kan de digitale versie worden gereserveerd.

Later, op 9 mei, komt de ‘papieren’ versie uit, die je ook nu al kan reserveren voor een kleine 40 euro. Het concept is niet meteen duidelijk, maar het zou gaan om een fraaie verzameling artwork (meer dan 600 stukjes, wordt geclaimd) in de kenmerkende Radioheadstijl. Het geheel wordt vergezeld van twee 10″ vinyl platen en een cd.

Toen ‘In Rainbows’ online ging, werd de website overrompeld en was er geen duidelijkheid over de lancering van een fysieke versie van het album. Deze keer lijkt het erop dat alles ordelijk zal verlopen, ook al zullen er gauw illegale kopieën op het net circuleren. Radiohead kan evenwel nog steeds op een zeer trouwe fanbasis vertrouwen.

Velen verwachtten het album pas veel later op het jaar, maar de legendarische band wordt na deze aankondiging een reëel gerucht voor veel grote zomerfestivals. Chokri?

*Update*: op 28 maart ligt de reguliere versie in de winkels onder het label XL Recordings.

take down
the paywall
steun ons nu!