Nieuws, België, Anja hermans -

Anja Hermans gaat in cassatie

Media-activiste Anja Hermans werd op 5 januari 'vervroegd' veroordeeld in beroep voor het betreden van de kerncentrale van Doel. Hiermee wilde ze aantonen dat Electrabel zijn centrale onvoldoende beveiligt. Woensdag kreeg Hermans toegang tot het arrest en besloot ze in cassatie te gaan.

woensdag 19 januari 2011 19:55
Spread the love

Op 5 januari werd Anja Hermans in beroep veroordeeld tot 6 maanden cel voor het betreden van de kerncentrale van Doel. Vreemd, want de uitspraak zou pas vallen op 12 januari. Maar doordat de rechter benoemd werd in een andere rechtbank, werd de uitspraak vervroegd uitgesproken zonder dat Hermans of haar advocaat hiervan op de hoogte werden gesteld. Bovendien werd het arrest pas op 19 januari ter beschikking gesteld.

De rechter verklaarde de geldboete van 1.100 euro onwettig en hief het straatverbod van 500 meter rond de kerncentrale op. Wel werd Hermans veroordeeld op basis van het Koninklijk Besluit van 20 juli 2001 dat de bevolking, de werknemers en het leefmilieu wil beschermen tegen het gevaar van ioniserende stralingen.

Hiertegen gaat Hermans in cassatie. Ze vindt dat haar daden niet onder het toepassingsgebied van dit KB vallen omdat ze nooit in contact is geweest met nucleair materiaal en nooit iemand in gevaar heeft gebracht. Door in cassatie te gaan, hoopt ze dat het Hof de veroordeling verbreekt omdat die niet alle constituerende bestanddelen van het misdrijf vaststelt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!