Helft van Nigeriaanse gevangenen wacht nog op proces
Nieuws, Wereld, Afrika, Proces, Gevangenen, Lagos -

Helft van Nigeriaanse gevangenen wacht nog op proces

LAGOS - Ongeveer 26.000 Nigerianen wachten in de cel hun proces af, bijna de helft van alle gevangenen in het land. "Duizenden mensen vasthouden zonder proces eist een hoge financiële en menselijke tol van het gevangeniswezen."

dinsdag 11 januari 2011 17:13
Spread the love

In april deden enkele Nigeriaanse gouverneurs een opmerkelijke oproep. Ze wilden opnieuw gevangenen executeren om iets te doen aan de overvolle gevangenissen. Nigeria hanteert al sinds 1999 een officieus moratorium op executies.

“Gelukkig werd hier geen gevolg aan gegeven, waarschijnlijk door de scherpe kritiek uit binnen- en buitenland op de maatregel”, zegt Olawale Fapohunda van de National Study Group on the Death Penalty. Dit adviesorgaan van de regering ijvert voor de opschorting van alle executies in Nigeria.

Moeilijke omstandigheden

Veroordeelden die wachten op de doodstraf, zijn niet het grootste probleem van de Nigeriaanse gevangenissen, meent Fapohunda. “Het gaat om minder dan duizend mensen op een totaal van 48.000 gevangenen.”

Erger zijn de 26.000 gedetineerden die nog geen proces kregen. “Zij leven in zeer moeilijke omstandigheden. Het worden gefrustreerde en kwetsbare gevangenen. Duizenden mensen vasthouden zonder proces eist een hoge financiële en menselijke tol van het gevangeniswezen.”

De afschaffing van de doodstraf in Nigeria is nog niet voor morgen, vermoedt Fapohunda. “Religie en de perceptie van misdaad spelen hier een belangrijke rol. Wat dat laatste betreft: met 140 miljoen inwoners heeft Nigeria een van de laagste percentages gevangenen ter wereld. Ofwel is er weinig misdaad, ofwel slaagt het gerecht er niet in om de daders te vatten.”
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!