Het is toch simpel, de impasse?
Opinie, Nieuws, Milieu, Politiek, België, Brussel, Vlaanderen, Staatshervorming, Politiekers -

Het is toch simpel, de impasse?

Meerdere commentatoren verklaren er niets meer van te begrijpen: Rector Marc Waer van de KUL, Jannie Haeck van de NMBS, Lieve Blancquaert... Sommigen beschuldigen de politici van amateurisme. Journalisten schrijven "het politieke circus".

maandag 10 januari 2011 14:15
Spread the love

Maar het is toch simpel

Ik wed dat in Vlaanderen een meerderheid het volgende over de  staatshervorming zegt:

1) Vlaanderen moet méér krijgen.

2) De Walen in hun hangmatten moeten leren hun eigen boontjes doppen. ’t Is daar trouwens vriendjespolitiek en corruptie, Griekenland aan de Maas zeg maar. Gedaan met potverteren dankzij onze subsidies.

3) In Brussel alleen nog Vlaamse steun aan wie daar Vlaams spreekt. Arabisch, Hongaars, Berbers, Spaans, Kosovaars, Lets, Grieks, Slovaaks, Romaans, Congolees en tutti quanti. Ze moeten leren hun plan trekken. Alleen voor het NATO-hoofdkwartier maken we een uitzondering, want die mensen beschermen ons.

4) Vreemdelingen die werken en een deftige woning hebben komen in aanmerking voor asiel. De anderen moeten vertrekken. Gedaan met bedelaars in Brussel-Centraal en aan den Delhaize. Onze straten moeten weer proper worden.

5) De Staat moet afslanken. Wat doen al die ambetantenaren eigenlijk? Geef het geld beter aan de leden van VOKA, die dankzij innovatie onze bedrijven naar alle windrichtingen kunnen verspreiden waar de toekomst wenkt: Korea, Columbia, Filippijnen, China… Vlaanderen zendt zijn zonen uit, daar waren we vroeger toch goed in?

6) Stop de dictatuur van de syndicaten. Zij zijn de schuld dat onze lonen zo hoog zijn dat we niet meer kunnen concurreren. Is het niet godgeklaagd dat een bedrijf dat personeel aan de deur wil zetten, dat eerst aan Cortebeeck en De Leeuw moet vragen?!

7) Bart heeft groot gelijk dat hij zich niet laat strikken door de socialisten en een groen minipartijtje. Die lepe vossen proberen hem in een federale regering te krijgen, om België te besturen. Hoe dom kunnen ze zijn! Bart wil België helemaal niet besturen, België moet oplossen, of barsten. Hij wil de volgende verkiezingen niet verliezen, zei hij aan Der Spiegel, en gelijk heeft hij.

8) Als onze munt er internationaal onder lijdt, is dat de schuld van de Franstaligen die het been stijfhouden uit eigenbelang.

Dat veel Vlamingen zo denken, leid ik af uit de kijkcijfers en oplagen van de meeste Vlaamse massamedia, die al meerdere jaren deze boodschappen brengen, verschillende malen per dag.

Meerderheid

Samen met het Vlaams Belang, Lijst Dedecker, en natuurlijk N-VA en een flink deel van CD&V, allerlei privé-analysten, zelfverklaarde beleggingsexperten en onafhankelijke denktanks. Deze laatsten krijgen steeds meer ruimte en tijd van de media. Ze lijken wel orakels van Delphi.

Op straat krijgen drie voorbijgangers een microfoon onder de neus, en moeten antwoorden wat ze van de politiek denken. Eén of twee van de drie geeft ten beste wat hierboven van één tot acht staat (is de keuze van de reporter!). 

Deze Vlamingen vormen het potentiële kiezerspubliek van N-VA. In principe kan N-VA in Vlaanderen dus een absolute meerderheid behalen, maar wel op voorwaarde van niet in een Belgisch compromis te stappen.

Zie ook: https://www.dewereldmorgen.be/blog/froels/2010/10/06/waarom-bart-de-wever-ermee-weg-komt  

https://www.dewereldmorgen.be/blog/froels/2010/09/04/bart-laat-u-niet-doen

https://www.dewereldmorgen.be/blog/froels/2010/10/20/het-scenario-van-bart-maddens   

https://biblio.ugent.be/record/430427    

https://biblio.ugent.be/record/430413

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!