Grondwater wordt steeds belangrijker
Nieuws, Wereld, Milieu, Drinkwater, Grondwater -

Grondwater wordt steeds belangrijker

PARIJS — Wereldwijd heeft een miljard mensen te kampen met een tekort aan zoetwater. Dat probleem zal in de toekomst alleen maar groter worden, door vervuiling, overbevolking en klimaatverandering, zeggen deskundigen. Water onder het aardoppervlak wordt daarom steeds belangrijker.

donderdag 9 december 2010 15:48
Spread the love

“In de komende jaren zullen verschillende regio’s te maken krijgen met ernstige watertekorten. Het gevolg daarvan is dat de rivaliteit toeneemt en dat kan leiden tot conflicten over waterbronnen”, zegt Alice Aureli, specialist van de Division of Water Sciences van Unesco, de wetenschappelijke en culturele organisatie van de Verenigde Naties (VN).

Gisteren eindigde in Parijs een driedaagse conferentie over grondwater. Aureli, medevoorzitter van de conferentie, zegt dat zowel regeringen als gemeenschappen meer energie moeten steken in duurzaam management van grondwater. “Dat is belangrijk voor de menselijke ontwikkeling en de natuurlijke omgeving.”

Nieuwe wet

De Unesco-conferentie trok meer dan vierhonderd deelnemers uit de hele wereld, inclusief wetenschappers, advocaten en beleidsmakers. Hun werk gaat vooraf aan onderhandelingen die kunnen leiden tot een internationale wet over waterlagen in de aarde.
 
Het is de bedoeling dat regeringen tijdens de volgende sessie van de Algemenen Vergadering van de VN in 2011, een conventie aannemen over grensoverschrijdende waterlagen. Die conventie bevat onder meer regels over samenwerking en management.

Grondwaterbronnen zijn goed voor bijna 96 procent van het zoetwater in de wereld, zeggen hydro-geologen. In droge gebieden, zoals Saoedi-Arabië en Malta, behoren ze vaak tot de weinige beschikbare zoetwaterbronnen.

Het Internationale Hydrologische Programma (IHP) van de Unesco stelde in 2008 een gedetailleerde kaart op van grensoverschrijdende waterlagen. Dit jaar werden er meer dan 270 gevonden in de hele wereld. Drieënzeventig daarvan bevinden zich op het Amerikaanse continent, 38 in Afrika, 65 in Oost-Europa, 90 in West-Europa en 12 in Azië.
 

Auteur: A.D. McKenzie

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!