Sepp Blatter, FIFA-voorzitter (foto : www.cpolitic.com)
Opinie, Nieuws, Wereld, Economie, België, Stampmedia, Corruptie, Nederland, Rusland, Voetbal, WK, FIFA, De HollandBelgium Bid -

Het WK organiseren voor een corrupte FIFA was dwaas idee

De FIFA koos Rusland als gastland voor het WK 2018. Vier jaar later mag Qatar de wereldbeker voetbal organiseren. De FIFA gaat daarmee voor het grote geld. Daarom was ‘The HollandBelgium Bid’ kansloos en bovendien een dom idee.

maandag 6 december 2010 15:00
Spread the love

Met vijf stemmen verschil haalde Rusland het in de tweede stemronde van de duo-organisatie Spanje en Portugal.

België/Nederland kreeg in de tweede ronde maar één stem buiten, die van landgenoot Michel D’Hooghe. Topfavoriet Engeland viel in de eerste ronde al uit na slechts twee stemmen.

Nadat de BBC de reportage van Panorama drie dagen voor de stemming uitzond, mocht Engeland volgens de vicepresident van de FIFA Jack Warner het WK 2018 vergeten. In die uitzending werd de FIFA expliciet in verband gebracht met corruptie.

De HollandBelgium Bid

Nochtans had Engeland technisch het beste dossier. Dat zegt genoeg.
Met de keuze van Rusland en Qatar deed de FIFA trouwens niet aan imagebuilding. Corruptie, olie, een onontgonnen voetbalgebied, een grote afzetmarkt… beide landen hebben troeven genoeg.

De ‘HollandBelgium Bid’ daarentegen pakte uit met troeven zoals milieuvriendelijkheid en het imago van de sympathieke Lage Landen. Juist hetgeen de FIFA niet wou, zo bleek.

Het was trouwens opvallend hoeveel voormalige voetballers zo oprecht geloofden in The HollandBelgium Bid, terwijl ze toch uiterst vertrouwd waren met de wanpraktijken van de FIFA.

Nochtans hielden ze twee dagen voor de stemming in Zürich nog een feestje. We zagen Jean-Marie ‘el Sympatico’ Pfaff al lachend nog Ruud Gullit omarmen. Ondanks de speech – met hand op de borst – van diezelfde Pfaff, koos de FIFA niet voor België/Nederland.

Het concept ‘The HollandBelgium Bid’ oogde vrij apart. Het was allemaal goed bedoeld. ‘Together for great goals’, een groen WK, duurzame stadions,… Het leek wel één grote liefdadigheidsactie. Misschien hadden ze beter de klimaatsconferentie in Cancun georganiseerd.

Vrijstelling van BTW

De FIFA zit vol met machtspraktijken, omkoperij en corruptie. De eis van de FIFA om een vrijstelling van btw en inkomensbelasting te krijgen tijdens het WK zegt veel over de Wereldvoetbalbond. Bovendien is deze maatregel ongrondwettelijk. Welke sport eist er nu zoiets?

Dat België en Nederland een wereldevenement kunnen organiseren, bewezen ze tien jaar geleden reeds tijdens Euro 2000 . Ongetwijfeld zou het WK 2018 enkele voordelen bieden.

Toch kunnen die het niet halen van de tegenargumenten. Een grote meerderheid van de Belgen en Nederlanders is contra en de regering geeft slechts een gebrekkige steun.

Met het Belgisch begrotingstekort is dat niet meer dan logisch en bovendien zijn er belangrijkere prioriteiten. Hoe absurd is het ook om het WK 2018 te willen organiseren, terwijl het tegen 2018 niet eens zeker is of België überhaupt nog bestaat?

Natuurlijk moeten de nationale competities, vooral de Belgische, een stimulans krijgen, maar moet dat per se via een WK?

Beter zou er werk moeten gemaakt worden van een hervorming van de FIFA. Weg met de corruptie!

© 2010 – StampMedia – Sander Carollo

take down
the paywall
steun ons nu!