Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Mensenrechten, Antwerpen, Doodstraf, MAS, Sant'egidio, Cities for Life -

Cities For Life – steden tegen de doodstraf

woensdag 1 december 2010 10:40
Spread the love

ANTWERPEN – Op 30 november 2010 wordt in honderden steden van Europa en de wereld de internationale actiedag ‘Cities for Life – Cities against the death penalty’ gehouden.

Het gaat om een initiatief van Sant’Egidio, in samenwerking met mensenrechtenorganisaties en lokale besturen.

De internationale campagne om wereldwijd de doodstraf af te schaffen, wint nog altijd aan kracht. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid past meer dan de helft van de staten de doodstraf niet meer toe. Onlangs nog nam een historisch groot aantal leden in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan over een ‘moratorium op de doodstraf’, die de lidstaten aanmaant geen ter dood veroordeelden meer te executeren.

De Europese Unie, waarvan België momenteel het voorzitterschap waarneemt, is van cruciaal belang in de wereldwijde drive naar een afschaffing van de doodstraf. De Europese Unie ondersteunt dan ook deze wereldwijde actiedag.

Sant’Egidio verheugt zich alvast in de aankondigde vrijlating van Asia Bibi, de Pakistaanse vrouw die ter dood was veroordeeld op basis van de omstreden ‘blasfemiewet’.

In ons land bevestigden 22 gemeentebesturen hun deelname (Antwerpen, Aarlen, Ath, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dinant, Doornik, Gent, Hasselt, Ieper, Kortrijk, Landen, Leuven, Luik, Mechelen, Nijvel, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Seraing, Verviers en Zottegem).

Voor deze gelegenheid was een uitzondelijke man in ons land te gast: Shujaa Graham is een Amerikaan, die onschuldig ter dood werd veroordeeld. Hij zorgde voor de symbolische druk op de knop aan het Antwerpse Museum Aan de Stroom (MAS).

De speciale verlichting met de oproep ‘Neen tegen de doodstraf’ was op het MAS te zien tot middernacht.

Bekijk meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157625501334462/show/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!