Opinie, Nieuws, Economie -

Economen tot voor kort euforisch over Iers mirakel

Marc De Vos en Ivan Van de Cloot van Itinera, Johan Van Overtveldt van Trends, allen staan ze klaar om Ierland met de vinger te wijzen. “Eigen schuld, dikke bult”, klinkt het streng. Alleen stonden zij tot voor kort met zijn allen te jubelen over het Ierse mirakel.

vrijdag 26 november 2010 16:50
Spread the love

Do they know it’s Christmas, schreeuwde een krant het uit toen de Ierse regering het nieuwe genadeloze besparingsplan voorstelde. De gewone Ieren zullen de komende jaren zwaar boeten voor de grillen van hun bankiers.

De Ierse overheid pompte al 50 miljard euro in de banken, maar nog is het niet genoeg. Ierland moet aankloppen bij het IMF en bij Europa. Het begrotingstekort schoot de hoogte in tot 32 procent. Heel wat Ieren verloren hun job en de werkloosheidsgraad flirt met de 14 procent. De regering wil nu nog meer snoeien in de overheidsuitgaven en verhoogt de BTW. Dat legt een strop rond de economische groei waardoor wellicht nog heel wat jobs verloren zullen gaan.

Economen staan op om Ierland de les te spellen. “Ierland houdt er een belastingbasis op na die prima werkt tijdens een zeepbelperiode maar faalt wanneer die periode achter de rug is”, sneert Ivan Van de Cloot van Itinera Institute.

Ook Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Trends, maar tot voor kort werkzaam voor het ondernemersplatform VKW, is vernietigend. “De Ieren krijgen vandaag in grote mate de rekening gepresenteerd van het eigen wanbeleid,” aldus Van Overtveldt in De Standaard in een opiniestuk met de fijne titel ‘Eigen schuld, dikke bult’.

Het geheugen van die economen is blijkbaar zeer kort, maar gelukkig bestaat er nog zoiets als digitale archieven om hun huidig standpunt eens te vergelijken met vroegere uitlatingen over het Ierse mirakel.

Vier jaar geleden schreef Van Overtveldt in Knack dat België dringend enkele lessen moest trekken uit de Ierse boom (die een paar jaar later een luchtbel bleek te zijn). “Het basistarief van de vennootschapsbelasting staat vandaag op 12,5 procent. Om één en ander te financieren, werd het overheidsapparaat afgeslankt en werden besparingen doorgevoerd.”

Dat was les één volgens Van Overtveldt. Les twee was het in de hand houden van loonevolutie. Ok, dat deed de inkomenskloof fors toenemen, maar dat moeten we er bijnemen, vond Van Overtveldt. Dat heet nu eenmaal keuzes maken.

Dat de kloof tussen rijk en arm toenam, was ook die andere verlichte econoom Marc De Vos, drijvende kracht achter Itinera en dus de overste van Van de Cloot niet ontgaan. Ook al vier jaar geleden prees hij Ierland in De Tijd als een “economisch wonder”.

En ja, niet iedereen plukte daar evenveel vruchten van, maar dat is nu eenmaal de prijs die we moeten betalen voor economische expansie, klonk het. “Tegenover die inkomensongelijkheid staat wel een indrukwekkend palmares van meer welvaart, meer werkgelegenheid en de inclusie van achtergestelde groepen”, aldus De Vos.

Die jubelkreten van de economen vielen niet in dovemansoren bij de werkgevers. Toen in 2007 de kritiek op het fiscale cadeau van de notionele interestaftrek luider begon te klinken, zei het VBO dat we maar eens over de grens moesten kijken. “Naar het Ierse economische mirakel”, aldus het VBO. Een land met een langetermijnvisie dat bedrijven de mogelijkheid bood om succesvol te zijn in de voortdurende concurrentieslag, zei het VBO.

En van werkgeversorganisaties is het maar een kleine stap naar krantencommentatoren. Ook in 2007 schreef Paul Geudens van de Gazet van Antwerpen nadat Vlaams minister Geert Bourgeois een bezoek gebracht had aan Ierland: “Bij zijn volgende reis zou hij Elio Di Rupo kunnen meevragen. Die kan er dan inspiratie opdoen voor de heropstanding van zijn gewest.”

We kunnen alleen maar blij zijn dat Di Rupo de Gazet van Antwerpen niet leest, anders zaten we nu ook met het IMF en een ‘Weten ze dat het binnenkort kerstmis is’-besparingsplan aan ons been.

take down
the paywall
steun ons nu!