België neemt deel aan Frontex-missie
Nieuws, Europa, Politiek, België, Turkije, Griekenland, Mensenrechten, EU, Asielzoekers, Evros, Thracië, Frontex, Vluchtelingencrisis, Politiediensten -

België neemt deel aan Frontex-missie

Griekenland kan de grote stroom asielzoekers niet aan. Om zijn landgrens met Turkije efficiënter te sluiten voor vluchtelingen, roept het de hulp in van Frontex. Verschillende Europese landen waaronder België gaan in op de Griekse vraag tot het sturen van politietroepen.

woensdag 3 november 2010 11:50
Spread the love

Griekenland kan de grote toestroom van vluchtelingen niet aan. Elke dag steken honderden asielzoekers de Turks-Griekse grens over. In de eerste jaarhelft van 2010 zetten bootjes in de Egeïsche Zee koers naar de Griekse eilanden.

De voorbije maanden verplaatste de vluchtelingenstroom zich naar het noordoosten. In de provincie Thracië trachten vluchtelingen de Evros over te steken in de hoop zo Athene te kunnen bereiken. Deze rivier vormt het grootste deel van de 200 km-lange landgrens tussen Griekenland en Turkije.

De asielzoekers willen ontsnappen aan de ellende in hun landen van herkomst. Ze zijn vooral afkomstig uit Afghanistan, Irak, Iran en enkele Afrikaanse landen. Het gaat in veel gevallen om politieke vluchtelingen.

Griekenland en de Europese Unie voeren een beleid waarbij ze willen verhinderen dat deze vluchtelingen zich in Europa vestigen. Politie en grenswachten trachten asielzoekers te onderscheppen. Wie wordt opgepakt, wordt opgesloten in detentiekampen in kleine ruimtes. Tienduizenden asielzoekers leven in Athene op straat.

De vluchtelingen trekken niet naar Griekenland om er te blijven, maar willen doorreizen naar andere Europese landen. Het liefst willen ze West-Europa bereiken.

Met tienduizenden asielzoekers in de straten van Athene en dagelijks honderden die trachten de Evros-grens in het noordoosten over te steken, is Griekenland in staat van asielcrisis. Bovendien komt de winter er aan en hebben de meesten geen dak boven hun hoofd, laat staan verwarming.

Om de situatie in bedwang te houden, roept Griekenland de hulp in van Frontex, het Europese Agentschap voor het Beheer van de Operationele Samenwerking aan de Buitengrenzen. Dit EU-agentschap werd in 2004 opgericht en trad in 2005 in werking om de buitengrenzen van de Unie af te sluiten voor vluchtelingen.

Net als haar collega’s in andere Europese landen, gaat minister van (lopende) Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD), in op de Griekse vraag aan de Europese Commissie tot het sturen van politietroepen.

Agenten van de federale politie starten deze week met hun Griekse opdracht. De Belgische delegatie bestaat uit twee documentenexperts, een hondenbegeleider en iemand met een camera om lichaamswarmte op te sporen. Voorts zijn er nog 20 mensen stand-by die op vraag van Frontex kunnen worden ingeschakeld.

Mensenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over het Europese asielbeleid. Ze klagen het bestaan van Frontex aan en argumenteren dat het optrekken van een ‘Europees fort’ in strijd is met het recht op asiel. Ook uiten ze kritiek op de mensonwaardige behandelingen in de deportatiekampen.

take down
the paywall
steun ons nu!