Nieuws, Europa, Samenleving -

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 1)

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 1)
maandag 18 oktober 2010 00:47

De afgelopen maanden waren de Roma niet weg te denken uit de media. Luk Dewulf, een jonge videojournalist bij AVS, volgde afgelopen zomer een aantal Gentse Roma in België en in Slovakije. Dewulf toont ons  in zijn serie ‘Roma Basta!’ vijf korte documentaires waarin Roma zelf aan het woord komen. Vandaag deel 1: Eta.

Dewulf: “Dit jaar kwamen Roma veel in beeld. Ik wilde weten waar de Gentse Roma vandaan komen en waarom zij naar hier komen.”

Daarbij won hij het vertrouwen van enkele Roma-buurtbewoners in de Gentse wijk Brugse Poort. In dit eerste deel komt Eta aan het woord. Eta is een hard werkende vrouw die zich al aardig kan verwoorden in het Nederlands.

Roma uit Gent brachten deze videojournalist in contact met andere Roma in de Oost-Slovaakse stad Kosice. Onder begeleiding van Roma die hem vertrouwden, kon hij in de Roma-wijk Lunik IX filmen. 

Dewulf: “Wat ik in Lunik IX heb gezien, heb ik nog nooit eerder gezien. Zelfs niet in Zuid-Afrika of Congo. En dan te bedenken dat Kosice in Europa ligt.”

Morgen deel 2: Irena. Dewulf neemt ons dan mee naar Lunik IX. 

‘Roma Basta!’ kwam mede tot stand dankzij de Koning Boudewijnstichting.

take down
the paywall
steun ons nu!