Tragere bevolkingsgroei vermindert CO2-uitstoot
Nieuws, Wereld, Milieu, Bevolking, Bevolkingsgroei -

Tragere bevolkingsgroei vermindert CO2-uitstoot

Een vertraging van de wereldwijde bevolkingsgroei kan bijdragen bij tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Dat blijkt nieuw onderzoek door een internationaal team van klimaatwetenschappers en demografen.

dinsdag 12 oktober 2010 15:45
Spread the love

Demografen van de Verenigde Naties achten het plausibel dat de wereldwijde bevolkingsgroei tegen het midden van deze eeuw vertraagt. Die vertraging kan goed zijn voor 16 tot 29 procent van de vermindering van de CO2-uitstoot die nodig wordt geacht om de gevolgen van de klimaatwijziging te temperen. Tegen het einde van deze eeuw kan de vertraging nog meer invloed hebben op de CO2-uitstoot, zegt de studie.

Dat er een verband is tussen een verandering in de demografie en de uitstoot van broeikasgassen, wisten wetenschappers al langer. Maar hoe groot dat effect is, daarover bestonden nog geen exacte gegevens.

Niet oplossen

“Als de wereldwijde bevolkingsgroei vertraagt, zal dat het klimaatprobleem niet oplossen, maar het kan een bijdrage leveren, vooral op langere termijn”, zegt hoofdauteur Brian O’Neill van het National Center for Atmospheric Research (NCAR) in de Verenigde Staten.

De impact van de vertraging zal niet overal dezelfde zijn, zegt Shonali Pachauri van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), dat zijn zetel in Oostenrijk heeft. In ontwikkelingslanden zal de impact groter zijn. “Maar ook in de ontwikkelde landen zal de tragere bevolkingsgroei gevolgen hebben voor de uitstoot, gezien het grotere energieverbruik per inwoner.”

Steden en vergrijzing

De studie ontdekte ook een rechtstreeks verband met verstedelijking en veroudering. In sommige ontwikkelingslanden kan de bevolkingsgroei in stedelijke gebieden de verwachte CO2-uitstoot voor die landen met 25 procent doen stijgen. Dat heeft grotendeels te maken met hogere productiviteit en hogere consumptie. Vooral voor China en India is dat van belang.

In geïndustrialiseerde landen kan de verwachte uitstoot met 20 procent dalen als gevolg van de vergrijzing. Een oudere bevolking betekent minder productiviteit en dus een lagere economische groei.

De derde partner in het onderzoek, naast het NCAR en het IIASA, is de National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten. De studie wordt gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

RP

take down
the paywall
steun ons nu!