“Regering nodig om sociaal-economische problemen aan te pakken”
Verslag, Nieuws, Politiek, België, Regeringsonderhandelingen -

“Regering nodig om sociaal-economische problemen aan te pakken”

Een minicrisisje, zo noemde Unizo-man Karel Van Eetvelt de politieke impasse op Radio 1. De regeringsonderhandelaars moeten zich vooral niet haasten. “Onbegrijpelijk dat organisaties die altijd klagen dat wij te weinig aandacht hebben voor de sociaal-economische realiteit, nu plots doen alsof er helemaal geen hoogdringendheid meer is”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

dinsdag 5 oktober 2010 17:46
Spread the love

Volgens Cortebeeck is er op korte termijn een regering nodig om de sociaal-economische problemen aan te pakken. “De begroting, de agenda 2020 van de EU en in november en december de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord. We weten dat er weinig valt te rapen, maar je hebt toch een regering nodig die kan uitvoeren wat de sociale partners beslissen”, zegt Cortebeeck.

“Het is aan de politici om een formule te vinden die werkbaar is zodat vermeden wordt dat het tekort nog oploopt doordat er geen beleid wordt gevoerd”, aldus Cortebeeck.

De ACV-voorzitter laat zich wel niet verleiden tot scherpe uitspraken over N-VA. “Aan partijen in het noorden en het zuiden van het land stellen wij dezelfde vraag: welke samenleving willen we?”, klinkt het.

“Voor ons is het belangrijkste gewest de sociale zekerheid. Er moeten duidelijke afspraken zijn hoe we dat gewest blijven financieren”, aldus nog Cortebeeck.

Het ABVV waarschuwt voor de gevolgen van een regionalisering van de personenbelasting. “Dat zal niet zonder gevolgen blijven voor het nettoloon en zal aanleiding geven tot onaanvaardbare concurrentie tussen de werknemers. Hierdoor dreigt de verarming voor een hele groep werknemers met – naast het menselijke aspect – alle gevolgen voor het binnenlands verbruik en het economisch herstel. Bovendien zal een regionalisering van de personenbelasting ook nog leiden tot aanzienlijke en overbodige rompslomp”, aldus het ABVV in een persbericht.

Zolang er een federale staat bestaat, is het volgens het ABVV ook een absolute noodzaak dat iedereen bijdraagt tot de financiering van de sociale zekerheid en van kwaliteitsvolle openbare diensten.

take down
the paywall
steun ons nu!