Deze veertiende-eeuwse toren, teken van stedelijke macht en vrijheid, deed ook dienst als waaktoren vanwaar men naderende vijanden en plaatselijke branden kon ontwaren. Op deze late zomernamiddag namen een twintigtal personen van Vredesactie het heft en het gebouw in eigen handen. Ze barricadeerden zich op de verdieping net onder de wijzerplaten en wierpen er meterslange zwarte rouwlinten naar beneden. Daarbij werden ook enkele spandoeken ontrold waarop 'War starts here' en 'Stop oorlog hier' te lezen was.

De actie - die rustig verliep - wilde de aandacht vestigen op de oorlog in Afghanistan die al meer dan tienduizend slachtoffers heeft gekost. Voor elk van deze mensen werd het Belfort een seconde bezet gehouden. De actievoerders eisen dat Europa zich bezint over zijn betrokkenheid bij deze oorlog.

Ook het kernwapenarsenaal in Europa werd op de korrel genomen. Het in stand houden van deze massavernietigingswapens draagt geenszins bij tot de vrede in de wereld, is het oordeel van de bezetters.

Eerder al werden alle Gentenaars in een brief, zogenaamd afkomstig van de Stad Gent, gewaarschuwd tegen de Warlords die Gent volgende week binnentrekken. Middels een reeks voorzorgsmaatregelen, zo deelt de brief mee, kan je deze ministers van Defensie en hun entourage ontwijken. Zo drukte men de Gentenaar op het hart om vensters en deuren gesloten te houden en zich op 23 en 24 september enkel op straat te begeven voor een vredesmanifestatie. Wie ondanks de voorzorgsmaatregelen toch nog een van de krijgsheren tegen het lijf zou lopen, raadde men aan om geen oogcontact te maken, de lippen op elkaar te houden en elke confrontatie te vermijden.

De vreedzame confrontatie blijven de mensen van Vredesactie echter aangaan. Volgende week donderdag is er om 19 uur een vredesmanifestatie aan het Woodrow Wilsonplein - beter bekend als het Zuid.

Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Vrede, Oorlog en vrede, Gent -

Actievoerders bezetten Belfort Gent

zondag 19 september 2010 17:21
Spread the love

Volgende week zal Gent gastheer zijn voor de EU-top van de ministers van Defensie. Niet iedereen is daarmee opgezet, zo mag blijken uit de verschillende acties die al gevoerd werden en nog op de agenda staan. Vandaag was het de beurt aan een guerrilla-actie: de bezetting van het vrijheidssymbool bij uitstek van de middeleeuwse Gentenaar, het Belfort.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!