Verslag, Nieuws, Economie, Samenleving, België, ACV, Serv, Ann Vermorgen -

640.000 werknemers in Vlaanderen kampen met stress

Bijna één op de drie werknemers heeft last van stress. Dat blijkt uit het driejaarlijkse grootschalige onderzoek naar de kwaliteit van de jobs in Vlaanderen. Dat verontrustende cijfer werd wat weggemoffeld in het persbericht van de Serv die de studie uitvoerde.

zondag 19 september 2010 20:15
Spread the love

Met cijfers kan je alles bewijzen. Dat bleek nog eens bij de voorstelling van het driejaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van werk in Vlaanderen.

De Stichting Innovatie & Arbeid van de Serv (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) ondervraagt om de drie jaar 20.000 werknemers over hun job. Hebben ze last van stress, zijn ze gemotiveerd en betrokken, krijgen ze de kans om zich te vormen en kunnen ze hun job vlot combineren met hun gezin en hun privé-leven?

Uit die resultaten van dit jaar blijkt dat 54,3 procent van de jobs het kwaliteitslabel ‘werkbaar werk’ verdient. Dat is inderdaad twee procent meer dan in 2004 toen er voor het eerst gepeild werd naar de kwaliteit van jobs in Vlaanderen. “De trend is voorzichtig positief”, reageert Peter Leyman van Voka die dit jaar voorzitter is van de Serv (een orgaan dat samengesteld is uit werkgevers en vakbonden).

Om een trend te onderzoeken, moet je natuurlijk naar alle resultaten kijken. Wie de cijfers van 2010 vergelijkt met 2007 ziet dat de stijging stilvalt. In 2007 had 54,1 procent van de werknemers een werkbare job. “Het is duidelijk dat we die substantiële stap voorwaarts nog niet hebben gezet en dat we aan dit tempo de 60 procent werkbare jobs tegen 2020 nooit gaan halen”, reageert Ann Vermorgen, nationaal secretaris van het ACV.

Er zijn ook wel enkele hoopgevende trends te vinden in het rapport. Zo biedt nu 81,8 procent van de jobs voldoende leermogelijkheden. Dat is meer dan in 2007 (80,1) en 2004 (77,4). Het aantal werknemers dat werk en gezin niet gecombineerd krijgt, verminderde van 11,8 procent in 2004 naar 10,6 procent in 2010. Al werd ook hier de grootste sprong gemaakt in de periode 2004-2007 (van 11,8 naar 10,8).

Alarmerend is het aantal werknemers dat met stress kampt. Dat aantal bleef zowat gelijk tussen 2004 en 2007 (28,8 en 28,9 procent) en steeg nu tot 29,8 procent. Dat betekent dat 640.000 werknemers in Vlaanderen last hebben van stress. Dat is zorgwekkend want mensen die kampen met stress op het werk lopen vijf keer meer kans op depressieve klachten.

De christelijke vakbond ACV verwacht een initiatief van minister van Werk Philippe Muyters om het probleem te counteren. “Met bijna een derde van de Vlaamse werknemers die kampen met werkstress is het hoog tijd dat ook werkgevers en overheid de ‘sense of urgency’ vinden om dit pijnpunt daadwerkelijk aan te pakken”, zegt Ann Vermorgen.

De driejaarlijkse metingen van de werkbaarheid in Vlaanderen vloeien voort uit het Pact van Vilvoorde (2001) en het Pact 2020. De sociale partners engageerden zich toen, samen met de Vlaamse regering, om de werkzaamheidsgraad te verhogen.Dat kan door werk werkbaarder te maken. De ambitie is om tegen 2020 60 procent werkbaarheid te halen.

take down
the paywall
steun ons nu!