Nieuws, Wereld, Politiek, Millenniumdoelstellingen, Brazilië -

Brazilië loopt voorop bij armoedebestrijding

Brazilië heeft al ruim voor de deadline van 2015 het aantal mensen dat honger lijdt en in armoede leeft, gehalveerd. Een boodschap die de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva volgende week tijdens de anti-armoedetop in New York met graagte zal overbrengen.

donderdag 16 september 2010 17:59
Spread the love

Het halveren van het aantal mensen dat honger lijdt en in armoede leeft voor 2015, is een van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Brazilië heeft dat doel echter al gehaald, zegt Marcia Lopes, minister voor Sociale Ontwikkeling van Brazilië. “We zitten op het juiste spoor.”

Brazilië heeft zijn succes te danken aan het programma ‘Bolsa Familia’. Sinds 2003 pompte het ministerie meer dan 103 miljard dollar in dit sociale zekerheidsprogramma. Er werden meer dan zeventig miljoen armen mee bereikt. Volgens Marie Pierre Poririer van het VN-Kinderfonds Unicef heeft het programma gezorgd voor aanzienlijke vooruitgang op het gebied van onderwijs, gezondheid, sociale ontwikkeling en de strijd tegen honger. 

Economische groei

Secretaris-generaal Ban Ki-moon zei vorige week dat de wereldwijde financiële crisis heeft gezorgd voor “ernstige tegenslagen” voor de millenniumdoelen wereldwijd. Alleen al dit jaar zullen 64 miljoen mensen extra in extreme armoede belanden.

Maar Brazilië heeft de crisis kennelijk goed doorstaan, in ieder geval afgemeten naar de economische prestaties. De Braziliaanse minister van Financiën, Guido Mantega, zei onlangs te verwachten dat de economie van zijn land dit jaar met 7 procent zal groeien. Volgens Mantega is dat “de beste prestatie in 24 jaar tijd en zonder inflatie.” Van de grote economieën in de wereld, doet alleen China het beter, zei hij.

Brazilië, dat 195 miljoen inwoners telt, lijkt ook diverse andere millenniumdoelen te gaan halen voor 2015: basisonderwijs voor iedereen, gendergelijkheid, reductie van kinder- en moedersterfte, de bestrijding van hiv/aids en een duurzaam milieubeleid.

Leiderschap

De driedaagse bijeenkomst over de millenniumdoelen begint op 20 september in New York. Gekeken wordt naar successen en mislukkingen bij het bereiken van de acht doelen en, nog belangrijker, welke corrigerende maatregelen genomen moeten worden door landen die ver achter liggen.

Helen Clark van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP), aarzelt niet om de ontwikkelingen in Brazilië als een succesverhaal te betitelen. “De Braziliaans vorderingen laten zien hoe belangrijk sterk leiderschap is. Ze tonen ook het belang van goed beleid en de mogelijkheid om dat te financieren en implementeren”, zegt ze. (JS)

take down
the paywall
steun ons nu!