Journalisten monddood gemaakt in Tamaulipas
Mexico, Journalisten, Migranten, Drugshandel -

Journalisten monddood gemaakt in Tamaulipas

In de Mexicaanse deelstaat Tamaulipas, waar vorige week de dode lichamen van 72 migranten werden gevonden, heeft de georganiseerde misdaad de pers monddood gemaakt. Er zijn nauwelijks berichten over het snel toenemende geweld in deze grensregio de laatste zes maanden.

donderdag 2 september 2010 13:20
Spread the love

“We hebben geen keus, we hebben eenvoudigweg geen keus”, zegt de correspondent van een nationale krant die anoniem wil blijven. Net zoals zijn collega’s heeft hij zijn krant zondag geen informatie bezorgd over de moord op de burgemeester van Hidalgo, in de buurt van Ciudad Victoria, hoofdstad van Tamaulipas.

Burgemeester Marco Antonio Leal García werd zondag doodgeschoten in zijn auto. Zijn tienjarige dochter raakte gewond aan de benen. De vorige burgemeester was op 13 augustus vermoord.

Maandag publiceerden de kranten van Ciudad Victoria alleen het overlijdensbericht van de burgemeester maar geen bericht over de moord. Alle redacties waren bedreigd, vermoedelijk door de georganiseerde misdaad.

CIA

De noordoostelijke deelstaat Tamaulipas is even groot als El Salvador en Costa Rica samen, grenst aan de Verenigde Staten, telt iets meer dan drie miljoen inwoners en heeft een van de belangrijkste havens van de Golf van Mexico, Tampico.

In deze zone opereren het Golfkartel, dat de drugshandel in de grenssteden controleert en een andere gewelddadige organisatie die de Zeta’s wordt genoemd (“zeta” is Spaans voor de letter z) en uit gedeserteerde militairen van elite-eenheden bestaat die een training van de CIA hebben gehad.

“De Zeta’s executeerden aanvankelijk zorgvuldig uitgekozen doelwitten met militaire efficiëntie en een minimum aan kogels”, zegt journalist Jorge Luis Sierra, gespecialiseerd in veiligheidsthema’s. “Maar nadien begonnen de excessen. Vandaag zijn de Zeta’s niet meer de gedeserteerde soldaten maar vormen ze eenheden die een mengeling zijn van burgers, politieagenten, ex-militairen en huurmoordenaars van andere bendes. Ze hebben drie strategieën gemeen: ze zijn tegelijk drugshandelaars, terroristen en guerrillero’s.”

Weekend vol geweld

Aan de moord op burgemeester Leal García was een weekend vol geweld voorafgegaan, met explosies in de steden Reynosa en Tampico en een ontplofte autobom voor de installaties van televisiezender Televisa Victoria, die vrijdagochtend niet uitzond. Gebruikers van de socialenetwerksite Twitter meldden zondag negen uur lang gevechten tussen militairen en delinquenten aan de rivier Pánuco, de zuidelijke grens van Tamaulipas.

De laatste maanden neemt het geweld toe. Zes dagen voor de verkiezingen van juli is gouverneurskandidaat Rodolfo Torre Cantú (Institutionele Revolutionaire Partij) vermoord; hij was de favoriet voor gouverneursfunctie. En vorige week vonden mariniers op een ranch in San Fernando de dode lichamen van 72 migranten, een bloedbad dat wordt toegeschreven aan de Zeta’s.

Psychologische oorlogsvoering

Er zijn diverse interpretaties van het bloedbad van San Ferando, zegt Sierra: “één, de Zeta’s zijn de meest brutale en gewelddadige groep die we gekend hebben; twee, ze zijn ontdekt en hebben voor hun vertrek iedereen gedood; en drie, een andere groep heeft de actie uitgevoerd en ze aan de Zeta’s toegeschreven om ze uit te schakelen in de regio.”

De Zeta’s eisen hun acties nooit op, zegt Sierra. De acties zelf zijn de communicatie. Het zijn hun vijanden die aan psychologische oorlogsvoering doen en onder meer bomauto’s gebruiken. In die zin “kan het doden van 72 migranten en het toeschrijven aan de Zeta’s een daad van propaganda zijn en deel uitmaken van een strategie van psychologische oorlogsvoering.”

Mensen zonder papieren

De Zeta’s zagen enkele jaren geleden dat ze grof geld konden verdienen met de ontvoering van mensen zonder papieren. Volgens officiële cijfers trekken jaarlijks 22.000 mensen uit Zuid- en Centraal-Amerika door Mexico. Minstens de helft wordt afgeperst. Of ze moeten zich aansluiten bij de Zeta’s, of ze moeten voor hun vrijlating betalen en kunnen hun reis naar de Verenigde Staten voortzetten. Volgens de Nationale Mensenrechtencommissie worden elke maand 1600 migranten ontvoerd.

Sierra merkt op dat er over deze misdaden “een verbijsterend gebrek aan inlichtingen” is bij de veiligheidsdiensten, “vooral als we zien dat dit niet het eerste geval was van massale ontvoering van mensen zonder papieren. Hoe is het mogelijk dat de georganiseerde misdaad 72 migranten heeft ontvoerd en gedood zonder dat dit door de militaire inlichtingendiensten ontdekt werd?”

RP

take down
the paywall
steun ons nu!