Foto: een impressie van het werk van Peeters en Puras (fotografie Faustine Puras)

 

Nieuws, Cultuur, België, Gent, SMAK, Gent -

Kunstenaars doen vreemde inval in SMAK

Woensdag hingen twee onbekende kunstenaars in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent (SMAK) hun eigen werk op. Zij konden onaangekondigd en ongestoord hun werk aan de wand bevestigen. Het museumpersoneel had niets in de gaten. De artiesten Ruben Peeters en Faustine Puras lijken hiermee het museum als instituut te willen bekritiseren.

donderdag 10 juni 2010 10:15
Spread the love

Tijdens een bezoek aan dit Gentse museum voor moderne kunst was ik getuige van een bijzondere gebeurtenis. In een lege zaal hingen een man en een vrouw een mysterieus werk op. Het was een koperen plaat met daarop een telefoonnummer: +3292330886.

Op een glazen plaatje naast het werk stonden de namen van twee onbekende kunstenaars: Ruben Peeters (25 jaar) en Faustine Puras (34 jaar). Deze actie werd niet opgemerkt door de suppoosten.

De actie trok mijn volledige aandacht. Enkele minuten later belde ik naar het telefoonnummer. Ik raakte in gesprek met een zachte vrouwenstem. Het was Faustine Puras zelf die enige uitleg gaf over haar werk +3292330886: “Ons werk is een antwoord op het festival ‘Hacking public space’. Wij hekelen het feit dat tijdens dit festival enkel gevestigde namen mogen exposeren.”

Puras en Peeters bekritiseren met hun actie het institutionele karakter van het festival: “Niet iedereen kan en mag hier exposeren. Voor beginnende kunstenaars is hier eigenlijk geen plaats. Wij vinden dat onbekende en beginnende kunstenaars ook een plaats in het SMAK verdienen.”

Niet onbelangrijk: de artiesten proberen de onzichtbare muur tussen de kunstenaar en het publiek te doorbreken. Het werk nodigt het publiek immers uit om via een telefoongesprek de dialoog met de kunstenaar over het kunstwerk aan te gaan.

Met deze actie lijken zij het bourgeoisbohémienkarakter van de musea te willen doorbreken. Hopelijk kan de directie van het museum deze actie waarderen. Hopelijk laten zij dit werk hangen. En misschien zet dit mysterieuze werk wel iets in beweging…

‘+3292330886’ loopt van 9 juni tot onbekende datum in het SMAK in Gent.

Foto: een impressie van het werk van Peeters en Puras (fotografie Faustine Puras)

take down
the paywall
steun ons nu!