mediActivista

Het initiatief voor de optocht kwam van enkele Grieken die in België wonen. Er waren delegaties van onder meer het ACV, het Waalse ABVV, Attac en tal van linkse politieke bewegingen.

We spraken met Yiorgos Vassalos, één van de organisatoren, en met Eric Goeman, de woordvoerder van Attac-Vlaanderen.

Sociale zelfmoord

“Het besparingsplan van de Griekse regering is een programma van sociale zelfmoord,” zegt Yiorgos Vassalos, researcher bij Corporate Europe Observatory. “Loonsvermindering, verlaging van de pensioenen, besparingen op de budgetten voor onderwijs en gezondheid ..."

"De hele sociale infrastructuur van Griekenland, nu al één van de zwakste van Europa, wordt vernietigd. Wat decennia van sociale strijd gevergd heeft om op te bouwen, willen ze nu op drie maand tijd vernielen.”

Vandaar de sociale onrust, de stakingen en de betogingen. “De Griekse werknemers weigeren om te betalen voor een crisis die ze niet hebben veroorzaakt”, zegt Vassalos.

“De vakbonden willen dat de Griekse schuld wordt heronderhandeld. Ze eisen dat zij die de laatste decennia het meest van de groei hebben geprofiteerd – met name de grote banken en de grote bedrijven (die ook de grote belastingontduikers zijn) – voor deze crisis betalen. Bij een herstructurering van de economie moeten het inkomen van de gewone mensen en de sociale cohesie worden gegarandeerd.”

Solidariteit

Het merendeel van de betogers donderdagmiddag waren Belgen. “Voor ons is het belangrijk duidelijk te maken dat we solidair zijn met de Griekse bevolking die strijdt, en die lijdt – want de inleveringen zijn verschrikkelijk”, aldus Eric Goeman van Attac-Vlaanderen.

Een voorsmaakje van wat België te wachten staat? Goeman: “De crisis kan overwaaien naar elk EU-land, want er kan tegen elk land gespeculeerd worden – al staan de rijkste landen natuurlijk wat sterker dan het peleton Spanje, Portugal, Griekenland."

"Maar als ik vandaag verneem dat de volgende Belgische regering op vijf jaar tijd tussen de 38 en 42 miljard euro zal moeten besparen, kunnen we ons nu al de vraag stellen: 'Wie gaat dat ophoesten?' De mensen die dachten dat de crisis van korte duur was, hebben zich vergist."

"De toekomstige regering zal proberen overal de schaar in te zetten. Ook ons staan dus hete jaren te wachten. Ook onze sociale verworvenheden zijn bedreigd. Het betekent dat we met alle sociale bewegingen paraat zullen moeten staan.”

Méér Europa!”

“Wij worden soms als anti-Europeanen voorgesteld”, vervolgt Goeman. “Dat zijn wij totaal niet. Wij willen een ander Europa, een sociaal Europa. We hebben een Europa nodig dat politiek en economisch één is, met een minimumloon voor heel Europa - zodat er geen sociale dumping meer mogelijk is."

"En we hebben een fiscaal ééngemaakt Europa nodig, zodat er geen fiscale concurrentie tussen de Europese landen meer mogelijk is. We moeten de multinationale ondernemingen in heel Europa op dezelfde manier behandelen en belasten. Zonder invoering van zo'n fiscale harmonisatie, en van een Tobintaks om speculatie tegen te gaan, is deze crisis niet op te lossen.”

Nieuws, Economie, Betoging, België, Brussel, Griekenland, Financiële crisis, Imf -

“We zijn allemaal Grieken: IMF go home!”

donderdag 20 mei 2010 19:45
Spread the love


doc

BRUSSEL – Zo’n driehonderdtal mensen kwam donderdagmiddag in de Europese wijk hun solidariteit betuigen met het Griekse volk.

Ook donderdag staakte Griekenland weer massaal. De bevolking kwam op straat tegen de besparingen die de PASOK-regering haar onder druk van het IMF en de EU wil opleggen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!