voedsel prijzen
Nieuws, België, Prijzen, Oivo -

Voeding 12 procent goedkoper in Frankrijk dan in België

In Frankrijk zijn de voedingsproducten gemiddeld 12 procent goedkoper dan in België. Dat wil niet zeggen dat alle voeding er goedkoper is. Voor sommige producten betaal je aan de andere kant van de grens ietsje meer.

woensdag 19 mei 2010 14:37
Spread the love

De Union Régionale des Organisations des Consomateurs in Frankrijk en het Onderzoeks-en informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties in België heeft een gezamenlijke analyse gemaakt van de prijs van een lijst van voedingsproducten.

De prijsopnemingen werden uitgevoerd in maart en april 2010 in de vestigingen van Aldi, Lidl en Carrefour dichtbij de Frans-Belgische grens. Deze warenhuizen bieden ongeveer dezelfde producten aan. Het is de bedoeling de prijsverschillen aan te tonen tussen twee vergelijkbare korven en tussen de verschillende ketens in Frankrijk en België.

Bij Carrefour viel de keuze op de producten van de keten zelf en op de discount producten. De producten van de gemeenschappelijke nationale merken in beide landen werden ook in beschouwing genomen. Bij Aldi en Lidl werden de producten in de winkel geanalyseerd.

Analyse

  • Frankrijk is gemiddeld 12 % goedkoper voor de voedingsproducten.

  • Maar er zijn grote prijsverschillen naargelang het geanalyseerde voedingsproduct.

  • Van de 40 vergelijkbare voedingsproducten zijn er 16 voedingsproducten goedkoper in België en 24 producten goedkoper in Frankrijk.

  • Margarine voor op de boterham, wortelen, conference peren, eetappelsienen, golden appels, basmati rijst, varkenskoteletten, diepgevroren frieten, gerookte zalm, prei, olijfolie, brood, cornflakes en sinaasappelsap zijn minder duur dan in België.

  • Consumenten doen betere zaken in België voor de aankoop van verse vis, flessenwater, braadkip, boter zonder zout, yoghurt natuur, cola light, scharreleieren, rundvlees, sla, babyvoeding, pasta’s, merguez worst, thee in builtjes, meel, voorverpakte plakjes salami, tomaten, bananen, ham, jonge Gouda in plakjes, bier, klontjessuiker en halfvolle melk.

  • Ook de ketens passen een verschillende prijzenpolitiek toe. Als de consument uitsluitend discountproducten van Carrefour koopt, kan hij beter in België boodschappen doen. Koopt hij nationale merken, shopt hij beter in Frankrijk.

  • Er kunnen ook prijsverschillen optreden binnen elke keten. Als de consumenten die in het grensgebied wonen bij Aldi winkelen, is het voordeliger winkelen in België. Daarentegen is flessenwater goedkoper in Frankrijk.

  • En niet noodzakelijk alle producten zijn goedkoper in Frankrijk. Maar voor wie voldoende grote hoeveelheden koopt, kan de aankoop van groenten, fruit, brood of margarine de uitstap naar Frankrijk de moeite waard maken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!