Verslag, Nieuws, Politiek, België, BHV, Didier Reynders, Olivier Maingain -

Reynders kan straks als staatsman afstand nemen van FDF

FDF-voorzitter Olivier Maingain schiet van op afstand de BHV-onderhandelingen af. Dat is waarschijnlijk in de eerste plaats goed nieuws voor MR-voorzitter Didier Reynders, meent auteur en journalist Guido Fonteyn.

dinsdag 20 april 2010 20:40
Spread the love

De MR-FDF-coalitie is immers niet langer houdbaar. Reynders kan zich straks van zijn lastige extremistisch-francofone Brusselaars ontdoen door zich als een staatsman te gedragen en aan zijn achterban (die hoofdzakelijk in Wallonië is gevestigd) mee te delen dat in tijden van economische en financiële crisis het niet nuttig zou zijn om een regering over een oer-klassiek communautair item te doen vallen.

Men zal hem daarvoor bijvallen in Wallonië. Brussel is hij grotendeels toch al kwijt aan het FDF. Dat geldt in een nog grotere mate voor de betwiste randgemeenten, maar daar zijn enkel Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek nog in opstand en dat zijn de gemeenten van de niet-benoemde burgemeesters. Het moet inmiddels toch wel iedereen zijn opgevallen dat de drie andere randgemeenten (Wemmel, Drogenbos en Sint-Genesius-Rode) zich van elke commentaar onthouden.

Maar er is meer aan de hand. In de eerste plaats wil in geen enkele van deze zes randgemeenten, burgemeester benoemd of niet, een meerderheid van de bevolking deel gaan uitmaken van het Brussel van Kuregem of van de Kanaalzone of van Molenbeek. Het imago van Brussel ging de jongste paar decennia ook in Franstalig België grondig achteruit, in gelijke tred overigens met de daling van de gemiddelde inkomens – die in Brussel al lang lager zijn dan in de rand – of van de stijging van de werkloosheid in Brussel.

FDF in Wallonië

Het Brussel waar het FDF  blijft naar verwijzen, een overwegend blank en francofoon Brussel, dat bestaat niet meer. Het FDF lijkt dat ook zelf te hebben beseft toen het enkele maanden geleden al aankondigde voortaan ook afdelingen te willen oprichten in Wallonië.

Dat is inmiddels gebeurd met bijvoorbeeld FDF-afdelingen op het niveau van de provincie Luxemburg. Het FDF gaat hiermee op het Waalse terrein in de clinch met CdH en met Ecolo, maar in de eerste plaats met de MR van Didier Reynders.

En daarom is Reynders boos op het FDF, dat hem op zijn terrein komt bestrijden, bij gebrek aan voldoende blank-francofone kiezers in Brussel.

Wat het FDF in Wallonië kan uitvoeren is voor niemand duidelijk. Er is weinig communicatie van de partij. Komt dat door een gebrek aan succes of door een gebrek aan een duidelijke lijn. Het is niet uitgesloten dat Waalse rattachisten (aanhangers van een aanhechting van Wallonië bij Frankrijk) steun uit Brussel kunnen gebruiken, waarbij ,,Brussel’’ dan als een soort ultiem cadeau aan Frankrijk zou worden aangeboden. Het FDF zou dan het bestaande, maar onbelangrijke Waalse rattachisme gaan versterken.

Dit alles heeft weinig met BHV te maken, maar misschien heeft het FDF zelf dit dossier al langer opgegeven.

Guido Fonteyn is freelancejournalist en Walloniëkenner. Hij schreef verschillende boeken over Wallonië.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!