Samenleving, Cultuur, Stampmedia, Islam, VS, The Kominas, Taqwacore, Moslimpunk, Fedayeen, Hardcore, Meltdown, Michael Muhammad Knight, Punk, Shajehan Khan -

De controversiële moslimpunk van Taqwacore

De nieuwe trend voor 2010? Taqwacore, of simpelweg moslimpunk. Met hun controversiële muziekstijl proberen moslimjongeren gelovigen te choqueren. Dankzij nummers als ‘Wal-Qaeda Superstore’ of ‘Blow shit up’ lukt dat ook aardig.

donderdag 15 april 2010 07:57
Spread the love

Taqwacore is een hersenspinsel van de Amerikaanse auteur Michael Muhammad Knight. Hij schreef in 2003 het boek ‘The Taqwacores‘, een verhaal over een moslimpunkhuis in New York.

Het boek had zoveel succes dat er een geheel nieuwe subcultuur uit ontstond. De aanhangers drukken via muziek uit hoe ze omgaan met de contradicties in hun leven. Dat heeft soms absurde nummers tot gevolg, zoals ‘I love Osama Bin Laden’ van Fedayeen.

Een andere band die het leven zag The Kominas. “Ik had het boek gelezen en was er zo door aangegrepen dat ik met een aantal vrienden een Taqwacore-groep ben begonnen”, vertelt Shajehan Khan, gitarist van The Kominas. “Taqwacore vult perfect aan wat we met onze muziek willen bereiken”.

De groepen oogsten veel succes, maar krijgen ook veel kritiek van andere gelovigen te slikken. Sommigen vinden Taqwacore beledigend en zijn gechoqueerd door de songteksten. “Maar het is helemaal niet onze bedoeling om moslims te beledigen. Onze songs kunnen inderdaad choquerend overkomen. Dat mag, maar er zit geen verdere betekenis achter”, legt Shajehan Khan uit.

Hij ziet Taqwacore net als iets positiefs. “Het brengt mensen samen, niet enkel moslims”, vertelt Shajehan. Ter illustratie: de tweede gitarist van The Kominas is geen moslim, maar vindt zichzelf wel terug in de muziek van de band. “Voor ons is het ook niet belangrijk om enkel moslims in onze band te hebben. Taqwacore is meer dan moslim zijn.”

De fans van The Kominas komen dan ook uit alle kringen. “Wij zien meisjes met hoofddoeken compleet los gaan op onze muziek, maar ook ‘gewone’ Amerikaanse jongeren doe mee. Taqwacore gaat ook om nieuwe mensen leren kennen en mensen bij elkaar brengen”, beschrijft Shajehan.

The Kominas beginnen deze zomer aan hun eerste Europese tour. “Voorlopig ligt er één optreden vast, op Meltdown in Londen. Maar we gaan gewoon rondtoeren en zien waar we terechtkomen. We willen nieuwe bands leren kennen en Taqwacore bekender maken “, vertelt Shajehan.

Hoe dat praktisch geregeld wordt? “We zullen proberen te overleven in ons busje en hopen dat iemand ons zijn douche leent.” Of zijn band een stop maakt in België weet hij nog niet. “We willen zeker Zweden en Duitsland bezoeken, voor de rest trekken we rond. Maar overal waar we welkom zijn, willen we optreden.”

Je kan alvast naar hen gaan kijken op Meltdown op 19 juni in Londen. Meer informatie? Surf naar http://the.komin.as/
Meer over de Taqwacore-beweging op www.taqwacore.com

© 2010 – StampMedia – Jasmin Paulussen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!