Obama, Verslag, Nieuws, Wereld, Pentagon -

Amerikaanse belastingbetaler kreunt onder oorlogen

Miljoenen Amerikanen zaten de afgelopen dagen te zwoegen op hun belastingbrief. Op 15 april is het Tax Day en dan moeten de aangiften binnen zijn. Een groot deel van de belastingen stroomt richting Pentagon en daar zijn niet alle Amerikanen gelukkig mee.

woensdag 14 april 2010 17:35
Spread the love

Voor Matt Ryan, de burgermeester van de Amerikaanse stad Binghamton in de staat New York is het genoeg geweest. Binnenkort wordt er een grote digitale teller geïnstalleerd op de voorgevel van het stadhuis. Dan kunnen de inwoners van het stadje zien hoeveel er van hun belastinggeld besteed wordt aan de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Als het bord binnen enkele maanden wordt opgehangen, zal de teller op 138,6 miljoen dollar staan, zo berekende de burgemeester. Zoveel droegen de 47.000 inwoners in negen jaar tijd bij aan de War on Terror. Dat is veel, zeker als je weet dat het stadje het moet doen met een jaarbudget van 80 miljoen dollar.

Met dat oorlogsgeld zou Matt Ryan elke inwoner van Binghamton een som van 2.900 dollar kunnen uitbetalen. Of hij zou het nuttig kunnen gebruiken om bijvoorbeeld twee jaar lang alle onderwijzers te betalen. Een iet of wat slimme en rechtvaardige burgemeester weet altijd wel wat nuttigs te verzinnen in een stad waar een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Ryan sluit zich met zijn protest aan bij een aantal andere burgemeesters, zoals die van Boston en Chicago. Burgermeester Richard Daley van Chicago kloeg onlangs zelfs over het gebrek aan betogingen tegen de oorlog in Irak.

Recordbedrag

Nooit eerder sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog was het militaire budget van de VS zo groot. Onder Nobelprijswinnaar voor de Vrede Barack Obama stijgt het budget van het Pentagon tot 708 miljard dollar.

Dat enorme bedrag is nog maar een deel van de totale militaire uitgaven. Niemand kan bij benadering zeggen hoeveel de Amerikanen echt uitgeven. De journalist Dave Lindorff schat dat het misschien wel om 1,6 biljoen dollar gaat. Dat zou betekenen dat 53 procent van de federale belastinginkomsten naar het leger en aanverwanten gaan.

Daar er ook nog eens vele miljarden dollars aan de redding van de banken werden besteed, blijft er weinig tot geen overheidsgeld over om een sociaal beleid te voeren.

De VS zouden nu goed zijn voor 47 procent van alle militaire uitgaven in de hele wereld. Tel daar de NAVO-bondgenoten bij en je komt aan twee derde van alle militaire uitgaven.

Die bedragen steken schril af bij de militaire budgetten van de potentiële vijanden van de VS. Aartsvijand Iran besteedt jaarlijks 4,8 miljard dollar. Dat is precies evenveel als wat de VS uitgeeft aan recreatie, kinderopvang en verpleegkundigen op de Amerikaanse militaire basissen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!