Carl De Keyzer schetst beeld van Belgisch-Congo toen en nu
Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Fotografie, Tentoonstelling, Carl De Keyzer, Congo Belge, FotoMuseum, Magnum -

Carl De Keyzer schetst beeld van Belgisch-Congo toen en nu

De Belgische topfotograaf Carl De Keyzer, lid van het gerenommeerde agentschap Magnum, heeft de voorbije maanden een reeks foto’s gemaakt die een scherp beeld geven van het Congo van vandaag. De fotoreeks kan je bekijken in het Antwerps fotomuseum.

woensdag 7 april 2010 10:37
Spread the love

Hij doet dit aan de hand van foto’s van toeristische trekpleisters van vóór de Congolese onafhankelijkheid. Zo brengt hij het moderne Congo oog in oog met de restanten van de Belgische aanwezigheid.

Carl De Keyzer reisde meer dan tien maanden door Congo, in vaak uiterst gevaarlijke omstandigheden. Hij volgde een route langs toeristische plaatsen uit de koloniale periode zoals beschreven in een oude reisgids. Het resultaat is een unieke fotoreeks met een historische betekenis.

Vroeger en nu

Het fotomuseum in Antwerpen werd de voorbije week al overstroomd door vele toeschouwers uit alle streken van België.

De Keyzer heeft voor de tentoonstelling ook oude opnames en negatieven van oudere fotografen verzameld. Na een zware optimalisering van de foto’s kan je deze ook in mooie grote afdrukken bekijken. Dit maakt de tentoonstelling zo bijzonder. Je ziet twee verschillende beelden naast elkaar van hetzelfdeonderwerp. Zo voel je het ware Belgische Congo van vroeger en nu: een ongekende, complexe koloniale realiteit die ons dwingt het verleden van Belgisch Congo op een andere manier te bekijken.

De tentoonstelling ‘Congo Belge’ loopt nog tot 16 mei 2010 in het Fotomuseum van de provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, Antwerpen – www.fotomuseum.be

© 2010 – StampMedia – Boumediene Belbachir

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!