Wat heb ik aan Benno?
Opinie, Nieuws, Racisme, België, Islam, Islamofobie, Benno, Benno Barnard -

Wat heb ik aan Benno?

Yvan Brys: "Vanmorgen werd ik wakker met op de radio een opgewonden Benno Barnard. Gisteravond kon zijn lezing in een zaal van de UIA onder de titel 'Lang leve God. Weg met Allah' niet doorgaan door de aanwezigheid van leden van Sharia4belgium, een extremistische moslimgroepering."

donderdag 1 april 2010 20:54
Spread the love

Barnard omschreef Sharia4belgium als een groep die homo’s van de daken wil gooien. Daar heeft hij een punt. Moslims worden door Sharia4belgium opgehitst tegen holebi’s, ondermeer door het zonder commentaar overnemen van wat generaal John Sheehan verklaarde over homo’s in het Nederlandse leger. In een interview dat ook op hun website staat lezen we: “Wat homoseksualiteit betreft, zitten we op dezelfde lijn als katholieken en joden. Er is geen plaats voor hen en een geleerde zal hen waarschijnlijk tot de dood veroordelen” Geen lieve jongens dus.
Op facebook het onvermijdelijke debat: “Islam-fascisme in de praktijk” schreef iemand. Ook waar. Het verhinderen van een lezing door geroep getuigt van een ondemocratische mentaliteit. Sommige moslims – hoe kan het ook anders – zijn in hetzelfde bedje ziek als fascisten overal elders. Toch voel ik mij niet geroepen om de verdediging van Benno Barnard op te nemen.

Het Vlaams Belang schrijft zich in
Barnard mag dan een opstoot van islamfascisme hebben meegemaakt, zijn affiniteit met onze ‘eigen’ fascisten van het Vlaams Belang is me iets te opvallend. Hij ligt er niet van wakker dat zijn anti-islam teksten rijkelijk door het Vlaams Belang bejubeld en geciteerd worden. Toen alle boekhandels weigerden om het laatste boek van Philip Dewinter – een schotschrift tegen de islam – in de rekken te zetten was het Barnard die de verdediging van Dewinter op zich nam door in een opinietekst te stellen dat de inhoud van het boek correct is. Het is een deel van de strategie van het VB geworden om via mensen als Barnard te werken. Dat is niet iets wat ik zelf heb bedacht. In hun visietekst van november 2009 staat als een van hun doelstellingen: “Ons inschrijven in recente maatschappelijke stromingen die ons eigen gedachtegoed hernemen (zoals de aan invloed winnende islamkritische tendens in Vlaanderen).” En ja hoor… het eerste nieuwe bericht vandaag op de site van het VB ging over de mislukte lezing.

Een ander racisme
Racisme is geen bedreigde diersoort die enkel in het reservaat ‘Vlaams Belang’voorkomt. Het is een kanker die reeds veel verder is uitgezaaid en ook een aantal mensen heeft beïnvloed van wie je het enkele jaren geleden nooit zou verwacht hebben. Het gaat al lang niet meer over een onderscheid op basis van raciale kenmerken. Tegenwoordig is ‘cultuur’ de trigger. Ico Maly schrijft in zijn boek ‘De beschavingsmachine’: “Die focus op cultuur in het algemeen en op ‘de islam’ in het bijzonder is niet zomaar een evolutie in het denken over de maatschappij. Het is een discours dat erop gericht is om ‘ons economisch systeem’ en de structuur van onze samenleving te onttrekken aan elke kritiek. ‘Ons systeem’ zou superieur van aard zijn en dus niet meer voor verbetering vatbaar. Daar tegenover staan dan ‘de moslims’, die zich nog in de donkere dagen van de geschiedenis bevinden en dringend beschaafd moeten worden. Zo niet vormen ze een enorme bedreiging. Dit discours heeft als doel bij de bevolking een draagvlak op te bouwen om een nieuwe beschavingsmachine op te zetten, zoals in het koloniale tijdperk. Maar ook nu is de kloof tussen de retoriek en de feiten zeer groot. Het gaat in werkelijkheid niet zozeer over beschaven, maar des te meer over de strijd om economische en politieke macht.”

Goed georganiseerd
Maar is het er niet over dat ik een intellectueel als Benno Barnard vergelijk met extremistische moslimbarbaren die de sharia in België willen invoeren? In dit geval niet. Ik verklaar mij nader. Het gebeuren heeft alles van een goed voorbereide provocatie: de politie was op voorhand verwittigd, er waren gorilla’s van een veiligheidsfirma ingehuurd (het mocht iets kosten) en het gebeuren werd netjes gefilmd en op tijd op Youtube gezet zodat de media het konden opppikken. Knap werk. Het gaat hier ook niet over een poging tot dialoog, het gaat over een rel. Dialogeren probeer je best niet als Sharia4belgium en Benno Barnard samen in een ruimte zitten. Ik zou mij als moslim ook geprovoceerd voelen door Barnard. Op dat soort provocaties gaan alleen extremisten in. En dat hebben we dus gisteravond gezien. Is de rel een aanval op de democratie? Ik denk het wel. De vraag is enkel wie ze heeft uitgelokt.
Ik snap trouwens de organisatoren van het debat (de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen) niet goed. Hebben ze eindelijk het ware geloof ontdekt? En voor wanneer een debat met als titel ‘Lang leve Allah, Weg met God’? Ook een provocatie.

—————————
Mijn naam is Yvan Brys. Ik ben actief in de holebi-transgenderbeweging, al sedert begin jaren 80.
Ik heb veel zien veranderen maar wil nog veel meer bereiken.
http://holebiplus.skynetblogs.be/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!