Nieuws, Milieu, Politiek, België, Lokaal, Lange wapper, Oosterweel, Antwerpen, Diepe Wapper -

Tegenstanders Lange Wapper oneens over voorgestelde tunnel

In een persconferentie kwam minister-president Kris Peeters vanmorgen naar buiten met het plan om de Antwerpse ring te sluiten door middel van een tunnel en dus niet met het viaduct de Lange Wapper. De tegenstanders van de Wapper lijken dus als winnaar uit het debat te komen.

dinsdag 30 maart 2010 15:11
Spread the love

Zo denkt ook Manu Claeys, van de actiegroep stRaten-generaal, die ervan overtuigd is dat het viaduct nu definitief begraven is. Maar Wim Van Hees (Ademloos) en Freya Piryns (Groen!) zijn er minder gerust op en zijn vooral kwaad omdat het BAM-tracé, dat in het referendum werd afgewezen, toch zal gevolgd worden.

‘Diepe Wapper’ blijft levensgevaarlijk BAM-tracé volgen

“Wij kunnen zeker niet tevreden zijn met het besluit waarmee Kris Peeters vanmorgen naar buiten kwam. Er is in onze ogen namelijk geen besluit genomen,” reageert Wim Van Hees. “Men heeft alleen beslist om nieuwe studies te doen naar wat ik noem de Diepe Wapper. Die Diepe Wapper is wel een verbetering in vergelijking met het viaduct, de Lange Wapper, maar blijft in tegenspraak met de volksraadpleging. Daar is namelijk niet beslist over een tunnel of een viaduct, maar over een tracé. Het Antwerpse volk stemde toen tegen het BAM-tracé, maar de tunnel waarmee men nu naar buiten komt, blijft wel dat tracé volgen. De Diepe Wapper blijft dus levensgevaarlijk omdat men het verkeer naar het centrum blijft trekken. Dat zorgt voor een onverantwoord hoge concentratie fijn stof. Bovendien ben ik bang dat de voorwaarden die worden gesteld aan de tunnel zodanig streng zijn dat de voorstanders van het viaduct er alles aan zullen doen om alsnog hun Lange Wapper te bouwen. Ik kan dus helemaal niet tevreden zijn met de beslissing.”

Is er wel een beslissing?

Freya Piryns van Groen! wijst erop dat de regering alweer geen beslissing heeft genomen. “Het enige wat vandaag beslist is, is om het definitieve besluit nog maar eens op te schuiven.” Ook wat betreft de tunnel sluit Piryns zich nauw aan bij Wim Van Hees. “Die tunnel waarover men het heeft is alvast een verbetering, maar het is onaanvaardbaar dat die het BAM-tracé door het centrum van de stad blijft volgen. Ik wil er ook op wijzen dat de Lange Wapper zeker nog niet definitief begraven is. Ik vrees dat de voorwaarden voor de tunnel niet zullen worden gehaald en dat de voorstanders van de Lange Wapper Patrick Janssens zo alsnog zullen overhalen om het viaduct te bouwen.”

Viaduct is definitief weg, nu nog het tracé verleggen

De medeoprichter van de stRaten-generaal, Manu Claeys, is een stuk positiever. “We zijn halfweg na vandaag. Het viaduct is definitief afgevoerd, daar ben ik zeker van. De tunnel is technisch perfect haalbaar en Europa zal hiermee zeker ook akkoord gaan. In Dublin, Parijs en Madrid zijn namelijk al gelijkaardige tunnels gegraven, dus dat lukt zeker ook hier in Vlaanderen. Het is ook zeer positief dat vandaag het verdwijnen van de Lange Wapper politiek bespreekbaar is gemaakt. Het enige wat we er nu nog moeten doorkrijgen, is het verleggen van het tracé om het verkeer weg te krijgen van het Sportpaleis. We hebben vandaag alvast iets binnengehaald.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!