Steunpunt Vrijwilligerswerk onbekend bij jeugdwerkers
Nieuws, België, Stampmedia, Jeugdwerk, Vrijwilligers, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk -

Steunpunt Vrijwilligerswerk onbekend bij jeugdwerkers

‘Ik VRIJWILLIG‘ was op zaterdag 6 maart het moment voor de jeugdorganisaties om nieuwe leiding te werven. Of ze die echt zullen vinden, is nog maar de vraag aangezien er weinig jongeren aanwezig waren.

zondag 7 maart 2010 11:30
Spread the love

De vrijwilligersdag wordt georganiseerd door het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw. Met deze dag wil het de aandacht op het vrijwilligerswerk vestigen.

Steun bij werving

Het Steunpunt biedt geen rechtstreekse hulp aan organisaties om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. “Er bestaat wel een website waarop de organisaties hun vacatures kunnen plaatsen. We merken dat dit wel helpt bij het vinden van vrijwilligers”, zegt Hilde Wijnandt van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

De aanwezige jeugdorganisaties hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Nieuwe jongeren engageren om mee te werken in hun organisatie. Jonas Raats (29) van Chirojeugd Vlaanderen: “Die jongeren hebben we hard nodig want sommige groepen kampen met een tekort aan leiding. Ik denk niet dat het mogelijk is om via een vast steunpunt nieuwe leiding te werven. Jongeren moeten elkaar vinden en elkaar informeel aansporen om zich aan te sluiten bij Chiro”.

Krijgen jullie veel hulp van het vrijwilligerssteunpunt? Eveline Reusens (25) van Scouts en Gidsen Vlaanderen: “Dat zal afhangen van de doelgroep die ze beogen. Blijkbaar is het hier vandaag hun startdag dus in de toekomst kunnen ze ons misschien nog helpen”.

Hilde Wijnandt: “Wij bestaan ongeveer 30 jaar en onze hoofdtaak is om informatie en ondersteuning te geven aan vrijwilligersorganisaties. We wilden dat vandaag in de verf zetten met een feestelijk moment”.

Leidersprofiel

Bij Chiro en Scouts zoeken ze niet naar mensen met een bepaald profiel. Zich bezighouden met kinderen en enthousiast zijn, is het belangrijkst. Bij andere organisaties is een goed profiel wel een must. Vincent Claus (21) van Duinen – Heide vzw/Jeugdvakanties: “Je moet minstens 16 jaar zijn en je volledig engageren voor onze organisatie. Net als bij de andere jeugdverenigingen is er bij ons doorstroming van leden die later leiding worden. Bij ons moet je wel een 60 uur durende cursus volgen en een stage afleggen die eveneens 60 uur duurt. Na die voorbereiding krijg je een attest en kan je aan de slag in het jeugdwerk.”

Wat houden die cursus en stage in? “We focussen vooral op de praktijk. Je moet spelletjes kunnen organiseren en een programma opmaken. Bovendien is problemen leren oplossen een belangrijk aspect. Bij ons wordt je een beetje opgeleid tot opvoeder.”

Doorstroming

In veel jeugdbewegingen ontstaat de leiding vooral door doorstroming. Leden die op latere leeftijd leiding worden en zelf spelletjes organiseren. Eveline Reusens (25): “Er is veel doorstroming in de scouts. Veel jongeren die vroeger lid waren, zijn nu ‘gepromoveerd’ tot leiders. Maar iedereen kan leiding worden bij de scouts. Ook jongeren die geen ervaring hebben. Meestal werken ze dan toch samen met iemand die al ervaring heeft.”

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!